Apuvälineitä

Kuvassa on piirretty nainen, jolla on valkoinen paita ja hänen edessään on ilmanpuhdistinlaite joka puhaltaa ilmaa

Apuvälineet

Hajuste- ja kemikaaliherkän apuvälineet

Hajuste- ja kemikaaliyliherkkyydessä apuvälineet toimivat yksilöllisesti. Joillekin ne tuovat apua, joillekin eivät. Voi myös olla, että apuvälineiden materiaalit tai niissä käytetyt kemikaalit aiheuttavat oireita, jolloin niiden käyttäminen ei onnistu.

Kotona tai työpaikalla voi käyttää ilmanpuhdistimia. Otsonoivia tai biosidisia ilmanpuhdistimia ei suositella käytettävän. Niistä voi olla enemmän terveyshaittoja kuin hyötyjä.

Mikä tahansa kangas tai suoja kasvojen edessä voi olla parempi kuin ei mitään suojaa, esimerkiksi tiheakankainen kaulahuivi voi toimia hyvin.

Usein sekä hengityssuojaimissa, että ilmanpuhdistimessa on tehtävältään samanlaisia suodattimia. Hiukkassuodatin on pölymäisten hiukkasten suodattamiseksi ja aktiivihiili suodattamassa kaasumaisempia yhdisteitä. Aktiivihiilen tunnistat hengityssuojaimen kevyimmissä versioissa usein harmaasta pinnasta esimerkiksi …..M3 malli . FFP2 suodattaa hiukkasia 95% sti. On huomattava, että hajusteet eivät ole hiukkasia ja näin ollet FFP2 ja FFP3 luokan hengityssuojaimet eivät tuo sinulle välttämättä riittävää helpotusta.

Seuraavaksi järeimmät hengityssuojaimet ovat puolinaamareita, joissa on järeämmät kaasumaisten yhdisteiden suodatimet. Niissä on usein enemmän kokoa, painoa ja hengitysvastusta ja ulkonäöllisestikin merkittävä ero kevyempiin hengityssuojiin. Ne suojaavat kuitenkin ehdottomasti paremmin hajusteilta ja muilta kemikaaleilta kuin pelkät hiukkasia suodattavat kevyemmät hengityssuojaimet.

Käyttömukavuudeltaan hengitysvastuksen osalta helpompi on moottoroitu hengityssuojain, jossa moottori kuljettaa ilmaa suojaimen sisään suodattimien läpi. Suodattimia on saatavilla erilaisia eri käyttötarkoituksiin. Miinuksena moottoroidulla suojaimella on sen pitämä ääni sekä kallis hinta.

Miten ikinä kehtaan pitää hengityssuojainta ihmisten ilmoilla?

Hengityssuojaimen käyttöönotto ”ihmistenilmoilla” vaatii kieltämättä rohkeutta. Korona-aika teki jonkinlaista palvelusta tässä asiassa, sillä hengityssuojaimet katukavussa ei ole enää suuren ihmettelyn aihe niinkuin ehkä vielä aikana ennen koronaa oli, vaan ne olivat hetki sitten arkipäivää kaikilla ihmisillä ja useat ihmiset ovat jatkaneet niiden käyttöä erityisesti tiloissa, joissa on paljon ihmisiä. Suojainten käyttö ei kiinnitä enää erityisesti ihmisten huomiota. Jos joudut käyttämään puolinaamarina ns. kaasunaamaria tai moottorikäyttöistä suojainta, jotka kieltämättä ovat enemmän huomiota herättäviä, tarvitset vaan rohkeutta matkaan. Usein ensimmäiset kerrat tuntuvat vaikeilta ja kiinnittää erityistä huomata siihen, kuka tuijottaa. Se on normaalia, mutta se tunne usein helpottaa ja vähät välität lopulta mitä joku sinusta ajattelee. Jos mahdollista, ota henkiseksi tueksi mukaan läheinen tai joku tukihenkilö ensimmäisille julkisille visiiteille apuvälineen kanssa.

Hengityssuojain on apuväline sinulle siinä, missä silmälasit huononäköiselle tai pyörätuoli liikuntarajoitteiselle. Meidän rajoitteemme on hajuste- ja kemikaaliyliherkkyys ja mitä useampi meistä uskaltaa rohkeasti käyttää apuvälineitä, sitä tutummaksi ne tulevat yhteiskunnassamme, kuten kaikki muutkin apuvälineet kävelykepeistä lähtien. Apuvälineiden avulla sinulla on mahdollisuus osallistua sellaisiin toimintoihin ja tapahtumiin, joihin en muuten pystyisi osallistumaan tai vaikkapa auttaa sinua selviämään matkasta julkisen liikenteen kulkuneuvoissa tai taksissa.

Apuvälineitä sisäilman parantamiseksi