MITÄ HAJUSTE- ELI KEMIKAALIYLIHERKKYYS TARKOITTAA?

Hajuste- eli kemikaaliyliherkkyys tarkoittaa sairautta, jossa henkilö saa ruumiillisia oireita jo pienistä pitoisuuksista ilmassa olevia kemikaaleja. 

MITKÄ KEMIKAALIT AIHEUTTAVAT OIREITA?

Eri henkilöille tulee oireita eri kemikaaleista, mutta tavallisia oireiden aiheuttajia ns. altisteita ovat:

  • hajusteet (esim. hajuvesissä, pesuaineissa, kosmetiikassa)
  • sisäilmassa esiintyvät homemyrkyt (esim. ns. homeenhaju)
  • huonekalujen ja uusien materiaalien päästöt (mm. formaldehydi)
  • rakennus- ja korjausrakennusmateriaalien päästöt (mm. lakat, maalit)
  • painomuste ja tussit
  • tupakan tai sikarin savu, palamiskaasut, pakokaasut
  • torjunta-aineet
  • esanssipitoiset ruoat, mm. keinotekoisia makuaineita sisältävät makeiset, teet
  • voimakastuoksuiset ruoat, esim. kaalikeitto
  • luonnonaineiden, esim. kukkien, puuhakkeen, hedelmien ja mausteiden, tuoksut
  • elektronisten laitteiden päästöt, eritoten laitteen olleessa lämmin eli päällä
  • haihtuvat kemikaalit, esim. alkoholi.

Oireet loppuvat, kun sairastunut pääsee tilaan, jossa ei ole oireita aiheuttavaa kemikaalia. Koska oireet tulevat jo pienistä määristä kemikaalia, niin sairastunut voi oireilla esim. hajustetulla pesuaineella pestylle paidalle tai hajustetulla pesuaineella pestylle lattialle. Oireilu loppuu, kun käytettään hajusteettomia aineita. Hajustettujen tuotteiden tuoteselosteessa lukee aroma, fragrance, parfum tai hajuste. Valitse tuotteita, joiden tuoteselosteessa ei ole noita sanoja.

MILLAISIA OIREITA KEMIKAALIYLIHERKÄT SAAVAT?

Tyypillisiä hajuste- ja kemikaaliyliherkkien saamia oireita ovat:

  • voimakas päänsärky
  • limakalvo-oireet silmissä, nenässä ja kurkussa (kuten pistely, kirvely, kutina, turvotus, punoitus)
  • hengityselinoireet (kuten hengenahdistus, tukkoisuus, astman kaltaiset oireet, hengitysvaikeudet,)
  • äänen menetys, yskä
  • nenäverenvuoto
  • sydämentykytys, rintakipu
  • ihottuma ja muut iho-oireet (kuten kutina, punoitus, pistely, kirvely)
  • neurologiset oireet (kuten vaikeus muodostaa lauseita, häiriöt lähimuistin ja  keskittymiskyvyn toiminnassa, tajuttomuus, tuntoaistin muutokset, esim. raajojen        puutuminen, ja tunnetilan muutokset, esim. voimakas ärtyneisyys)
  • nivel- ja lihaskivut
  • monet ns. yleisoireet (kuten pahoinvointi, ripuli, huimaus, turvotus ja valtava väsymys).

Oireet voivat olla lieviä tai täysin invalidisoivia ja estää olemisen kyseisessä tilassa. Pahimmillaan joillakin oireena voi olla hengenvaarallinen anafylaksia, jossa kurkun turpoaminen estää hengittämisen ja tulee saada ensiapua.

MIKSI OIREIDEN AIHEUTTAJIA KANNATTAA VÄLTTÄÄ?

Oireiden kesto vaihtelee vartista viikkoihin riippuen mm. altistumisen kestosta ja altistuneen herkkyydestä. Oireet alkavat yleensä muutamassa minuutissa altistumisesta. Yleensä voimakkaan altistuksen jälkeen sairastunut oireilee herkemmin pitkänkin ajanjakson, minkä takia monet sairastuneet yrittävät välttää voimakkaita altistumisia.

Toistuvat voimakkaat altistumiset saavat aikaan usein sairauden voimistumiseen ja laaja-alaistumiseen, jolloin sairastunut reagoi yhä useammalle altisteelle ja yhä herkemmin. Vastaavasti alisteiden välttäminen usein helpottaa tilannetta ja nopea altistumisen katkaiseminen (esim. muutto pois hometalosta) voi tuoda merkittävän helpotuksen oireiluun tai jopa lopettaa sen.

MITEN VÄLTTÄÄ OIREIDEN AIHEUTTAJAA?

Yritä selvittää, mikä aiheuttaa oireesi tarkkailemalla, milloin ne alkavat ja milloin loppuvat. Poista käytöstäsi turhat kemikaalit ja siirry käyttämään hajusteettomia aineita. Voit käyttää avuksesi esitteitämme, jotta löydät hajusteettomia tuotteita. Vaihda myös kotonasi käyttämäsi kemikaalit hajusteettomiin.

Oireita voivat aiheuttaa myös muut kemikaalit kuin hajusteet, esim. hometoksiinit. Jos tilassa on homevaurioita, pyri siihen, että ne korjataan nopeasti, asiantuntevasti ja vähäpäästöisillä aineilla. Jos ei voida käyttää päästöttömiä materiaaleja kuten lasia niin käytä mahdollisin vähäpäästöisiä aineita (tai vähintään P1-luokiteltuja aineita). Jos kotisi on kosteusvaurioitunut, niin usein on helpointa muuttaa terveeseen kotiin varhaisessa vaiheessa, kun reagointi ei ole laajentunut koskemaan esim. hajusteita. Vältä olemista tilassa, jossa tehdään kosteusvauriokorjauksia.

Jos tietyn henkilön hajusteet aiheuttavat oireet, ota asia esille asiallisesti ja pyydä häntä luopumaan hajusteen käytöstä ja auta häntä löytämään hajusteeton vaihtoehto esim. yhdistyksen esitteiden avulla. Jos taas oireita tuovat esim. työpaikan pesuaineet, keskustele asiat esimiehen ja siivousliikkeen kanssa, jotta ne voidaan vaihtaa hajusteettomiin, Tarvittaessa ota yhteyttä työterveyteen ja yhdistykseen.

Jos oireita tuovaa tekijää ei voida poistaa esim. työ- tai opiskelupaikasta,  niin pyri pääsemään etätöihin tai -opintoihin. Jos tämä on mahdotonta, voit yrittää suorittaa työt tai opinnot käyttämällä ilmanpuhdistimia tai suojaimia apunasi. Saat niistä lisätietoa kotisivuiltamme. Ne eivät kuitenkaan sovi kaikille. 

Jos tilanteesi on vaikea, voit saada apua vertaisryhmistä ja yhdistyksestä. Voit tilata tiedostona kymmenellä eurolla tai lainata kirjastosta oppaan, johon on koottu selviytymiskeinoja, (Ennari, Hajuste- ja Kemikaaliyliherkkyys – Selviytymiskeinot, 2007, Auditorium). Älä jää yksin. Älä anna periksi.  Tilanteesi voi hyvinkin hankala, mutta kun pääset pois altistuksista, niin tilanne alkaa heti helpottaa. Et ehkä voi tehdä kaikkea kuten ennen, mutta löytyy uusia tapoja elää hyvää ja merkityksellistä elämää. 

MITÄ TARKOITTAA MCS?

Kemikaaliyliherkkyyttä kutsutaan joskus myös lyhenteellä MCS. Tämä tulee sairauden englanninkielisestä nimestä multiple chemical sensitivity.

ONKO KEMIKAALIYLIHERKKYYS HARVINAISTA?

Allergia-, iho- ja astmaliitto teki vuonna 2017 kyselytutkimuksen, jonka mukaan noin 33 % eli 1,8 miljoonaa suomalaista ilmoitti saavansa oireita joistakin tuoksuista.

Puolella miljoonalla eli noin 10:llä prosentilla suomalaisista oireilu on voimakasta ja vaikuttaa merkittävästi elämään. Tämä tarkoitti, että oireileva oli pyytänyt apua oireiluun terveydenhuollon ammattilaisilta tai oli viimeisen puolen vuoden aikana ollut poissa työ- tai opiskelupaikalta oireilun takia tai koki oireilun heikentävän merkittävästi elämänlaatuaan.

LISÄTIETOA:

https://www.allergia.fi/uutiset/allergia-iho-ja-astmaliitto-suomessa-on-puoli-miljoonaa-tuoksuherkkaa

Ennari, J., Hajuste- ja Kemikaaliyliherkkyys – Selviytymiskeinot, 2015, Auditorium, ISBN
9789527043707.  kirja löytyy kirjastoista ja sen voi tilata tiedostona 10 eurolla osoitteesta: mcsopas.ennari@gmail.com.

Tuuminen Tamara ja Antila Erkki, Monikemikaaliherkkyys, 2019, ISBN 9789529419593, kirjan voi lainata kirjastosta.

Tuuminen Tamara, Antila, Erkki,  Multiple chemical sensitivity: the disease is tangible – the reactivity is physiological, 2018, Lap Lambert academic  publishing, ISBN 9786137348246, kirjaa saa kirjastosta.