Tietoa raskaana oleville ja imettäville

Vältä raskaana ja imettäessäsi kaikkia turhia kemikaaleja kuten meikkejä tai hajusteita.

Markkinoilla olevat pesuaineet, kauneudenhoitoaineet ja muutkin kemikaalit voivat olla haitallisia sikiölle tai imetettävälle vauvalle. Useiden kemikaalien vaikutusta tai niiden yhteysvaikutusta  sikiöön tai vauvaan ei tunneta, joten on viisasta välttää turhia kemikaaleja raskauden ja imettämisen aikana.

Löydät perustietoa erityisen haitallisista kemikaaleista Uudenmaan erikoissairaanhoidosta vastaavasta HUS-yhtymän valtakunnallisen teratologisen tietopalvelun sivuilta. Kyseessä on virallinen taho, joka antaa Suomessa neuvontaa liittyen siihen, miten turvallista on raskauden tai imetyksen aikana käyttää lääkkeitä tai kemikaaleja.

ÄLÄ KÄYTÄ HAJUSTEITA

Osa hajusteista ja osa hajusteiden kiinnitysaineista (mm. ftalaateista) sisältää hormonitoimintaa häiritseviä kemikaaleja. Käytä siis raskaana ja lasten kanssa toimiessasi vain hajusteettomia tuotteita. Huomaan, että hajusteet ovat biokertyviä eli osa niistä kertyy rasvakudoksiisi  ja niitä erittyy sieltä äidinmaitoon.

Hajusteita voi olla kaikissa kemikaaleissa, siivouskemikaaleista aina meikkeihin asti. Niitä voi olla myös leluissa tai sisustustuotteissa, (esim. kynttilöissä). Ole siis tarkkana tehdessäsi ostoksia.

ÄLÄ VÄRJÄÄ HIUKSIA

Husin sivuilla pyydetään välttämään hiusten värjäämistä. Raidoista todetaan, että niiden ottaminen ei altista suoraan ihokontaktiin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kemikaaleja voi päätyä kehoon myös hengityksen kautta. Suosi siis hyvän sisäilman omaavia kampaamoja ja vältä hiusten värjäyksiä sekä hiusten pesua tai käsittelyä turhilla tai vallankaan hajusteellisilla tuotteilla. Jos sinun on pakko värjätä hiuksesi, niin suosi muun väristä kuin mustaa luonnon hennaa.

VALITSE TARKOIN AURINKOSUOJAKEMIKAALIT

Pyri suojautumaan auringolta vaatetuksella.

Mikäli käytät aurinkorasvaa, tulisi siinä olla vain fysikaalinen suoja (titaanidi- tai sinkkioksidi). Tuotteen tulee olla hajusteeton. Nano-komponetteja sisältävien tuotteiden turvallisuudesta ei ole vielä tietoa. Muista, että alle puolivuotias vauva ei saa käyttää mitään aurinkorasvaa. 

ERITYISESTI VÄLTETTÄVÄÄ

Älä käytä raskauden ja imetyksen aikana itseruskettavia ihovoiteita. Älä myöskään ota tatuointeja, rakennekynsiä tai ripsien pidennyksiä.

Vältä myös torjunta-aineiden ja hyönteiskarkotteiden käyttöä.

Jos kodissasi on pakko tehdä kemikaalien päästöihin johtavaa remonttia kuten maalausta tai uuden parketin asennusta, niin suosi vähäpäästöisiä M1-luokan aineita ja pyri olemaan poissa tilasta remontin aikana ja mahdollisesti joku aika sen jälkeen. Tuuleta tila ennen sinne asettumista.

Jos olet kemikaaliyliherkkä, niin vältä oireita aiheuttavia kemikaaleja.

USKALTAAKO KEMIKAALIYLIHERKKÄ TEHDÄ LAPISIA?

Myös kemikaaliyliherkät tekevät lapsia. Tutkimuksissa on todettu, että heillä on kohonnut riski saada autistinen ja/tai ADHD-lapsi. Riski oli  5,7-kertainen, jos kemikaaliyliherkkyys oli voimakasta ja 2,1- kertainen, jos yliherkkyys oli lievää. Todennäköisimmin lapsi on kuitenkin terve.

Viite tutkimuksiin: Palmer R. F., Kattari D., Rincon R., Miller C. S.,  Assessing Chemical Intolerance in Parents Predicts the Risk of Autism and ADHD in Their Children, J. Xenobiot. 2024, 14, 350–367. https://doi.org/10.3390/jox14010022