Kuvassa on auringonkukka, ja liitutaulu jossa lukee perustietoa hajusteyliherkkyydestä

Perustietoa sairaudesta

TIETOA YLIHERKKYYDESTÄ

Osa meistä on yliherkkiä hajusteille tai muille kemikaaleille, esim painomusteelle, pahville tai joillekin muoveille. Kemikaaliyliherkkyydet ovat kasvava ongelma myös Suomessa. Herkistymisen syytä ei tiedetä, mutta se on liitetty joko pitkäaikaiseen vähäiseen altistukseen tai voimakkaaseen äkillisen altistukseen. Yliherkkyyden vaikeusaste vaihtelee ihmisestä toiseen. Osa hajusteyliherkistä pystyy elämään normaalia elämää, kunhan ei itse käytä hajusteita. Toiset taas reagoivat jo niin pieniin pitoisuuksiin, että esim. pesuaineiden tai hajuvesien sisältämät kemikaalit lähiympäristössä riittävät aiheuttamaan voimakkaita oireita.

MITÄ OIREITA YLIHERKÄT SAAVAT?

Hajuste- ja kemikaaliyliherkkyys voi ilmetä monin tavoin. Tyypillisiä oireita ovat altistumista seuraava päänsärky, pahoinvointi, silmä-, limakalvo-, iho- ja hengitysoireet sekä monet pyörrytyksen ja väsymyksen kaltaiset yleisoireet. Pahimmillaan oireet estävät täysin työnteon tai vapaa-ajan vieton ympäristössä, jossa on altistavia aineita. Kun yliherkkä ei altistu kemikaaleille, hän on oireeton ja voi hyvin.

PUHDAS SISÄILMA ON ELINEHTO HAJUSTE- JA KEMIKAALIYLIHERKILLE

Toistaiseksi yliherkkyyttä ei voi parantaa lääkkeillä, vaikka jotkut lääkkeet voivatkin lievittää oireilua. Tehokkain keino vähentää oireilua on sitä aiheuttavien asioiden välttäminen. Siksi ulko- ja sisäilman puhtaus ovat tärkeitä kemikaaliyliherkälle. Puhdas sisäilma tarkoittaa paitsi hyvää ilmanvaihtoa, myös sitä, että kemikaaleja pyritään käyttämään sisätiloissa mahdollisimman vähän. Yliherkän kannattaa suosia hajustamattomia tuotteita ja vähäpäästöisiä M1-luokan materiaaleja. Kosteusvauriot tulee aina korjata ajoissa, sillä homealtistus voi aiheuttaa tai pahentaa yliherkkyyttä. Hajuste- ja kemikaaliyliherkkä voi myös suojautua altistukselta henkilökohtaisten suojaimien avulla.

VOIT AUTTAA YLIHERKKÄÄ

Jos läheisesi on herkistynyt hajusteille, voit auttaa häntä käyttämällä hajustamattomia tuotteita ja pitämällä ärsytystä aiheuttavat aineet pois hänen lähiympäristöstään. Tuoksuvat kukat tai mikä tahansa hajustettu tuote voi tehdä yliherkän olon tukalaksi. Keskustele asiasta rohkeasti hänen kanssaan ja suhtaudu luontevasti hänen mahdollisesti käyttämiinsä suojautumismenetelmiin. Hajuste- ja kemikaaliyliherkäksi voi tulla vain altistumisen kautta, joten lähiympäristön kemikaalikuormitusta on aina syytä pienentää. Välttämällä turhien kemikaalien käyttöä, voi välttää terveysongelmia.

(c) Hake ry 2010