Tietoa omaisille ja läheisille
Hajuste- ja kemikaaliyliherkkyys: Miten se vaikuttaa sairastuneen läheisten elämään?
Hajuste- ja kemikaaliyliherkkyys on sairaus, jossa henkilö reagoi oireillen ilmassa oleviin hajusteisiin ja kemikaaleihin. Tämä voi aiheuttaa monenlaisia oireita, kuten päänsärkyä, pahoinvointia, ihottumaa, hengitysvaikeuksia, nuhaa ja erilaisia neurologisia oireita tai sydämen rytmihäiriöitä. Sairaus voi vaikuttaa merkittävästi sekä sairastuneen että hänen läheistensä elämään. Herkkyys voi helpottaa ajan mittaan altistusten vähentyessä ja kodin ja työpaikan ollessa terve sisäilmaltaan, mutta joskus herkkyys on pitkäaikainen.
Mitä omaisen tai läheisen pitäisi tietää hajusteyliherkkyydestä?
On tärkeää ymmärtää, että hajuste- ja kemikaaliyliherkkyys on todellinen sairaus. Se ei ole vain “mielikuvituksen tuotetta” tai ”hysteerisyyttä”. Sairastunut voi reagoida voimakkaasti jopa hyvin pieniin hajuste- tai kemikaalimääriin, jota terveen voi olla hyvin vaikea ymmärtää, jos ei itse haista samaa hajua tai saa siitä oireita. Hajuste- ja kemikaaliyliherkkyys on hyvin yksilöllinen sairaus vain lievästä herkkyydestä vaikeaan herkkyyteen, mutta yritämme tehdä parhaamme, että tästä artikkelista olisi sinun tilateeseesi apua.
Hajuste- ja kemikaaliyliherkkyys voi vaikuttaa merkittävästi sairastuneen omaisten ja läheisten elämään. Tämä johtuu siitä, että sairastuneen on vältettävä altistumista hajusteille ja kemikaaleille, mikä voi rajoittaa heidän kykyään osallistua tiettyihin toimintoihin, tapahtumiin ja tapaamisiin. Tämä voi vaikuttaa myös omaisten ja läheisten elämään, koska heidän on mukauduttava sairastuneen tarpeisiin ja rajoitteisiin. Erityisesti vaikea hajuste- ja kemikaaliherkkyys voi aiheuttaa perheessä jopa kriisin. Omaisten ja läheisten kyky joustaa ja mukautua on myös yksilöllistä. Alku-shokin tai kriisin kohdatessa on hyvä muistaa, että vähitellen löytyy toimiva tapa elää sairauden kanssa.
Omaisten ja läheisten tulisi myös tietää, että hajuste- ja kemikaaliyliherkkyys voi vaihdella suuresti henkilöstä toiseen. Jotkut saattavat reagoida vain tiettyihin hajusteisiin tai kemikaaleihin, kun taas toiset saattavat reagoida moniin erilaisiin aineisiin. Myös oireilun voimakkuuden yksilöllinen vaihtelu on todella suurta. Yksi saa kiusallista nenän valumista tai silmäoireita, mutta pystyy elämään verrattain hyvin normaalia elämää ilman suurempia rajoituksia, kun taas toinen saa vaikeita oireita ja joutuu pysymään poissa oireita aiheuttavan lähteen luota. Ääritapauksissa hajuste- ja kemikaaliyliherkkyys voi kaventaa elämää harmittavan paljon ja johtaa esimerkiksi työttömyyteen tai jopa kodittomuuteen, sillä vaikeasti herkistyneen on vaikea löytää ympäristöä, jossa ei oltaisi käytetty hajusteita tai muita herkistäviä materiaaleja tai aineita.
Muistathan, ettei hajuste- ja kemikaaliyliherkkyys ole mitään henkilökohtaista sinua kohtaan! Jos herkistynyt saa oireita sinusta, koitathan olla hermostumatta, eikä ole syytä loukkaantua. Joskus oireiluttavan asian tai aineen löytäminen voi olla salapoliisityötä ja vaatia kärsivällisyyttä. Jos läheisesi kertoo saavansa sinusta oireita, hän ei tarkoita sinua, vaan kyse on jostain tuotteesta tai aineesta, jota olet käyttänyt tai joka on tarttunut sinuun jostain esineestä tai tilasta, jossa olet ollut. Kukaan ei huomauttele toisen tuoksusta kevyin perustein.” Sinussa on jotain mistä saan oireita”, on vaikeaa kerrottavaa herkistyneelle ja varmasti ikävän kuuloista tiedon vastaanottajalle. Tärkeintä on muistaa, ettei sairastunut ole hankala tahallaan, eikä halua pahoittaa mieltäsi.
Miten omaiset ja läheiset voivat auttaa hajuste- ja kemikaaliherkkyyteen sairastunutta?
Läheiset voivat tukea hajuste- ja kemikaaliherkkyyteen sairastunutta monin eri tavoin.
- Ymmärrä sairaus: Opi tuntemaan hajuste- ja kemikaaliyliherkkyys ja sen vaikutukset sairastuneen elämään. Tämä auttaa sinua ymmärtämään, mitä sairastunut käy läpi. Tietoa saat verkkosivuiltamme ja pyrimme kokoamaan sivuillemme, myös kirjallisuus- ja tutkimuslähteitä.
- Käytä hajusteettomia tuotteita: Vältä hajusteiden ja ärsyttävien kemikaalien käyttöä. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi hajustettujen pesu- ja huuhteluaineiden, hiusmuotoilutuotteiden, ilmanraikastimien ja kosmetiikan välttämistä. Hanki niiden sijaan hajusteettomia tuotteita. Suomessa hajusteettomien tuotteiden valikoita on erinomainen. Hajusteettomat aineet tunnistat esimerkiksi Allergiatunnuksesta (yhteistyössä Allergia-, iho, ja astmaliiton kanssa) tai Pohjoismaisesta allergiatunnuksesta Astma Allergy Nordic Selected with care tuotteen etiketissä. Tuotteessa voi lukea myös hajusteeton tai parfym-free. Huomaa, että sana ”sensitive” ei ole tae hajusteettomuudesta. Hajusteettoman tuotteen ainesosaluettelosta eli INC-listasta, joka löytyy usein tuotteen takapuolelta, EI löydy hajusteista kertovia sanoja hajuste, parfym, fragrance tai aroma. Näiden sanojan lisäksi jotkut hajusteet tulee ilmoittaa siellä nimeltä kuten limonene, linolool tai citronellol.
- Hajusteettomaksi ei tuuletuta yhdessä yössä: Hajustettu vaate tai kampaus ei yleensä muutu yhdessä pesussa hajusteettomaksi, vaan tarvitaan useampi pesukerta. Hajustekemikaalit on valmistettu tarttumaan pitkäksi aikaa. Voit tehostaa sitkeän hajusteen irtoamista lukuisten hajusteettomien pesukertojen lisäksi, pesemällä vaatetta etikalla, tuulettamalla (mielellään auringossa) ja mahdollisesti liottamalla sitä väkiviinaetikan ja veden seoksessa. Saunominen voi irrottaa sinusta hajusteita jo lyhyessä ajassa. Muista peseytyä jälkeenpäin hajusteettomilla aineilla. Myös vaatteiden tai tavaroiden saunottamista voi kokeilla hajusteen poistamisen jouduttamiseksi. Sitomalla hiukset kiinni ja suojaamalla pääsi esimerkiksi hatulla tai huivilla, voit mahdollisesti auttaa, ettei hiuksissa oleva hajuste leviä ilmaan. Kärsivällisyys tuottaa tulosta.
- Tuki ja ymmärrys: Ole tukena ja ymmärrä, että sairastunut ei välttämättä pysty osallistumaan kaikkiin toimintoihin tai tapahtumiin. Hajuste- ja kemikaaliyliherkkyys voi rajoittaa sairastuneen kykyä mennä julkisiin paikkoihin, kuten kauppoihin, ravintoloihin tai osallistumista esimerkiksi sukujuhliin, harrastuksiin tai kyläilyyn.
- Kommunikoi, kysy ja kuuntele: Puhu sairastuneen kanssa hänen tarpeistaan ja siitä, miten voit parhaiten tukea häntä. Jokaisen tilanne on yksilöllinen.
- Asiointiapu: Kysy voitko olla avuksi asioinnissa, kuten kaupassa käymisessä, ruuan tuomisessa, postipakettien haussa, apteekissa käymisessä jne.
- Siivousapu: Hajuste- ja kemikaaliherkän voi olla vaikea erityisesti uuteen kotiin muuttaessa kestää edellisen asukkaan pinttyneitä hajusteita. Siivousapu hajusteettomilla ja herkistyneelle itselleen sopivilla aineilla voi olla todella arvokas ja merkittävä apu.
- Kodin etsintäapu: Äärimmäisissä tapauksissa hajuste- ja kemikaaliherkkyys voi olla niin vaikea, että sopivaa kotia on vaikea löytää. Asuntojen etsiminen voi olla herkityneelle fyysisesti ja henkisesti erittäin kuormittavaa. Sen lisäksi että asunnoista voi saada oireita ja niistä toipumiseen menee aikaa, on myös pettymyksen henkisesti raskaita käsitellä, koska jokainen haluaa löytää kodin. Voit auttaa etsimällä sopivia asuntoja: Jos sinun (terveenkin) nenään asunnossa on hajuja tai hajusteita, se tuskin on sopiva asunto herkistyneellekään.
- Majoitusapu: Äärimmäisissä tapauksissa vaikeasti hajuste- ja kemikaaliherkät voivat joutua kodittomaksi. Jos sinun on mahdollista, ja tiedät soveltuvia paikkoja, autathan läheistäsi tarjoamalla hänelle kattoa pään päälle. Joskus saunarakennus, teltta, mökki, asunto-auto tai mikä tahansa vaihtoehto on parempi kuin olla koditon.
- Taloudellinen apu: Kuten edellä tullut mainittua useasti, herkistymisen vaikeusaste ja sen vaikutukset elämään ovat yksilöllisiä ja vaihtelevat suuresti. Pahimmillaan sairastumisen hajuste- ja kemikaaliyliherkkyyteen voi johtaa työttömyyteen, työkyvyttömyyteen ja irtaimiston menettämiseen jne. Läheisesi voi tarvita esimerkiksi uutta patjaa, millä nukkua, uusia vaatteita tai vaikka ruoka-apua. Erityisesti taloudellisen avun pyytäminen on meille suomalaisille vaikeaa. Jos et pysty itse auttamaan, voit auttaa esimerkiksi perustamalla pienkeräyksen tai kaveripiirikolehdin sairastuneen hyväksi.
- Läsnäolo ja yhteydenpito: Pidä yhteyttä läheiseesi ja keksikää tavat olla yhteydessä toistenne kanssa. Missä voisitte tavata, miten sen voisi järjestää? Jos ette livenä, niin onnistuisiko se etäyhteyksin? Hylätyksi tuleminen ja syrjäytyminen ovat valitettavasti joskus erityisesti vaikeamman sairastumisen seurauksia. Muista, että herkityneen voi olla vaikea kertoa olevansa yksinäinen. Syrjäytyminen tapahtuu vaivihkaa. Vaikka herkistynyt ei pysty osallistumaan esimerkiksi järjestämiisi juhliin, se ei tarkoita ettei hän halua olla yhteydessä kanssasi
- Suhtaudu positiivisesti mahdollisiin apuvälineisiin. Jotkut kemikaaliyliherkät saavat apua hengityssuojaimista. Suhtauduthan hengityssuojaimiin yhtä asiallisesti kuin suhtautuisit mihin tahansa muuhun apuvälineeseen, kuten silmälaseihin, kävelykeppiin tai pyörätuoliin. Kaikki kemikaaliyliherkät eivät voi kuitenkaan käyttää hengityssuojaimia, vaan osa saa oireita suojaimen materiaaleista ja kemikaaleista.
Hajuste- ja kemikaaliyliherkkyys voi olla alkuun haastava sairaus sekä sairastuneelle että hänen läheisilleen. Ymmärrys, tuki ja kärsivällisyys auttavat kaikkia selviytymään tästä haasteesta.
Mitä voin tehdä, jos omaiseni tai läheiseni reagoi voimakkaasti johonkin aineeseen kuten hajusteeseen?
Jos omaisesi tai ystäväsi reagoi voimakkaasti johonkin aineeseen:
- Rauhoita tilanne: Jos läheiselläsi on voimakkaita oireita, yritä rauhoittaa häntä ja kerro, että teet parhaasi auttaaksesi. Huomioi, että kaikki oireet eivät näy välttämättä päälle päin kuten ihottuma iholla, mutta ne ovat silti todellisia ja voivat olla voimakkaita. Älä vähättele läheisesi oireita esimerkiksi sen perusteella, ettet itse haista mitään erikoista tai saa itse mitään oireita.
- Poista altistus/poista altistuksesta: Jos mahdollista, poista läheisesi altistuminen aineelle, joka aiheuttaa oireet tai reaktion. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi siirtymistä toiseen huoneeseen, paikkaan tai ulkoilmaan, jos reaktio tapahtuu sisätiloissa. Tai vaihtoehtoisesti reaktion aiheuttavan ihmisen (esim. hajusteita käyttänyt ihminen), tuotteen tai materiaalin poistaminen tilasta.
- Raitis ilma tai tilan tuulettaminen, ilmanvaihdon lisääminen voi auttaa. Jos altistavaa ja oireita aiheuttavaa kemikaalia tai sen lähdettä ei voida poistaa, sitä voi yrittää pestä. Hajusteen pois saamista voi tehostaa hajusteettomalla aineella pesun lisäksi hajusteettomalla rasvalla, kahvinpuruilla, ruokasoodalla tai etikalla (mikäli herkistynyt kestää näitä).
- Ensiapu: Kysy onko läheiselläsi käytettävissä olevia lääkkeitä, jotka voisivat auttaa. Näitä voivat olla esimerkiksi antihistamiini, astmalääkkeet ja kortisoni. Jos läheiselläsi turpoaa kurkku umpeen, hengitys estyy tai hän kokee anafylaktisen shokin oireita, kysy tai etsi onko hänellä käytettävissään Epipen-kynä. Tarvittaessa anna kynällä pistos pakkauksen ohjeen mukaan reiteen ja soita 112. Vain pieni osa hajuste- ja kemikaaliyliherkistä reagoi anafylaktisella shokilla.
- Tuki ja ymmärrys: Ole läheisesi tukena ja ymmärrä, että reaktio voi olla rankka kokemus. Läheisesi tarvitsee tukea ja ymmärrystä tässä tilanteessa. Jos läheisesi saa oireita sinulla itselläsi olevista hajusteista tai kemikaaleista, on parasta poistua nopeasti hänen läheltään ja kysyä hänen vointiaan esimerkiksi puhelimitse.
Jokainen hajuste- ja kemikaaliyliherkkyys on yksilöllinen, ja siksi myös reaktiot, oireet ja niiden hoito voivat vaihdella. On tärkeää keskustella läheisesi kanssa siitä, miten toimia parhaiten näissä tilanteissa.
Jokainen hajuste- ja kemikaaliyliherkkyys on yksilöllinen, ja siksi myös reaktiot, oireet ja niiden hoito voivat vaihdella. On tärkeää keskustella läheisesi kanssa siitä, miten toimia parhaiten näissä tilanteissa.
Miten voin itse voida hyvin hajuste- ja kemikaaliyliherkän läheisenä?
- Oireilun loppuminen helpottaa teidän molempien elämää. Pyri tilanteeseen, jossa läheisesi ei oireile sinulle tai tilalle, jossa tapaatte, esim. siirry hajusteettomien tuotteiden käyttöön. Tämä voi tuntua aluksi rankalle, mutta hajusteettomuuden ylläpitämiseen tottuu nopeasti. Suomessa on erinomainen valikoima hajusteettomia tuotevaihtoehtoja niin hygieniatuotteissa kuin pesuaine ja siivousaineissa että kampaamotuotteissa. Pienissä marketeissakin on usein hajusteettomat versiot ja voit aina toivoa niitä kauppiaaltasi. Vältä tuomasta mukanasi tuotteita, esim. tuoksuvia kukkia, tai ehdottamasta tilanteita, esim. teatterissa käyntiä, jotka voivat aiheuttaa hajuste- ja kemikaaliyliherkälle oireita. Ole joustava, esim. monet asiat voidaan hoitaa etänä tai voitte alkaa harrastaa uusia harrastuksia kuten ulkoilua, joihin ei liity oireilua. Parhaat vinkit saat sairastuneelta läheiseltäsi siihen, miten yhteinen kanssakäyminen onnistuu parhaiten. Yleensä lyhyen sopeutumisjakson jälkeen löytyvät uudet tavat elää yhdessä hyvää elämää.
- Ota aikaa itsellesi: On tärkeää pitää huolta omasta hyvinvoinnista. Yritä löytää aikaa rentoutumiseen ja tee asioita, joista nautit.
- Voit etsiä tukea: Tarvittaessa etsi tukea ihmisiltä, jotka ovat samassa tilanteessa. Tämä voi olla esimerkiksi vertaistukiryhmä tai keskustelupalsta, jossa voit jakaa kokemuksiasi ja saada neuvoja.
- Kommunikoi: Puhu avoimesti läheisesi kanssa siitä, miten tunnet. On tärkeää, että molemmat ymmärtävät toistensa tarpeet ja rajoitukset.