Ajankohtaista

Lääkäri Saija Hyvönen kertoo sisäilmariskeistä elokuussa 2022 koulujen alkaessa


Lääketieteen tohtori Saija Hyvönen havaitsi väitöskirjassaan 2022, että sisäilmaongelmista kärsineellä poliisilaitoksella terveistä poliiseista 22 % ja kätilöopistolla 40 % kätilöistä sairastui kemikaaliyliherkkyyteen. Terveissä tiloissa työskennelleistä verrokeista vain 9 % sairasti kemikaaliyliherkkyyttä. Hyvösen väitöskirja siis osoittaa, että kosteusvauriomikrobeista kärsivällä työpaikalla työskentely lisää merkittävästi riskiä sairastua kemikaaliyliherkkyyteen. Suomen Hajuste- ja Kemikaaliyliherkät on myöntänyt Saija Hyvöselle työstään Sisäilmasankari 2022 -kunniakirjan. Katso myös: väitöskirjan lyhennelmäSuomen Hajuste- ja kemikaaliyliherkät ry on myöntänyt kunniakirjan Rataskodit Oy:lle:
Kunniakirja Rataskodille (PDF)Tieteellinen julkaisu Turun yliopistosta 7.12.2020:
Indoor-related microbe damage induces complement system activation in building users
Tekijät: Janne Atosuo, Outi Karhuvaara, Eetu Suominen, Liisa Vilén, Jari Nuutila ja Tuula Putus
Artikkeli on vapaasti luettavissa osoitteessa: https://doi.org/10.1177/1753425920966641Esteetöntä asioimista julkisissa ja yleisissä sisätiloissa myös hajusteista sairastuville
Allekirjoita kansalaisaloite


Hake on mukana Asunnottomien yössä

Suomen Hajuste- ja Kemikaaliyliherkät ry osallistuu vuonna 2020 Sisäilmalupauksen Asunnottomien yö -kampanjaan koronavirusepidemian takia virtuaalisesti internetissä. Sisäilmalupauksen kampanja alkaa 10.10.2020 huipentuen 17.10.2020 Asunnottomien yöhön.

Lisätietoa:
Asunnottomien yö
Facebook: Asunnottomien yö 17.10.
Sisäilmalupaus
Julisteita kotisivuillamme, ks. Asuminen


Hajuste- ja kemikaaliyliherkät ry:n vuosikokous 16.8.2020 klo 12

Yhdistyksemme vuosikokous pidetään 16.08.2020 klo 12.00 Espoossa Haukilahden Paviljongissa, Mellstenintie 12. Jos koronatilanne suo, niin kokouksen jälkeen yhdistys tarjoaa ilmaiseksi ruokaa jäsenille ja vietämme kesäjuhlaa.

Kaikki ovat sydämellisesti tervetulleita mukaan täysin ilman hajusteita.


Onko sisäilmaoireilu sittenkin isoksi osaksi aivoperäistä, kuten nyt väitetään? Ylen selvitys kertoo, että selitys on tieteellisesti ohuella pohjalla Maailmalla sisäilmaa tutkitaan vilkkaasti. Suomessa linjaksi on vaihtunut selitys, että oireilu paheneekin aivoissa.
yle.fi 21.2.2020


Tutkimus: Altistuminen kosteusvaurioituneelle sisäilmalle lisää riskiä sairastua kemikaaliyliherkkyyteen

Aiemmin on todettu, että altistuminen kosteusvaurioituneen sisätilan mikrobistolle (kuten ilmassa oleville pienille homepartikkeleille sekä home- tai bakteerimyrkyille) voi aiheuttaa hengenahdistuksen, astman pahenemisen tai sairastumisen astmaan, ylempien hengitysteiden infektioihin, allergiseen nuhaan, keuhkoputkentulehduksiin, alveoliittiin tai orgaanisen pölyn aiheuttamaan toksiseen oireyhtymään (ODTS eli Organic Dust Toxic Syndrome).

Tammikuussa 2020 julkaistu tutkimus Moist and mold exposure is associated with high prevalence of neurological symptoms and MCS in a Finnish hospital workers cohort osoittaa, että altistuminen homeisen työpaikan sisäilmalle lisää merkittävästi riskiä sairastua kemikaaliyliherkkyyteen. Tutkimuksen ovat tehneet työterveyshuollon erikoislääkäri Saija Hyvönen, yleislääketieteen erikoislääkäri, dosentti Jouni Lohi sekä kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri ja lääketieteellisen mikrobiologian dosentti Tamara Tuuminen.

Tutkimuksessa tutkittiin 90 Kätilöopistolla homevaurioille altistunutta hoitajaa tai kätilöä. Vertailuryhmänä toimi 45 toimistovirkailijaa, joilla ei ollut altistumista kosteusvauriomikrobistolle. Kätilöopistolla otetuista näytteistä yli puolesta löytyi haitallista mikrobikasvustoa: Penicillium spp, Actinomyces, Aspergillus spp, Paecilomyces vario, Chladosporium sp, Aspergillus niger, Aspergillus sydowii ja Exophiala spp.

Kätilöopistolla työskennelleistä 40 % sairastui kemikaaliyliherkkyyteen, kun vertailuryhmässä kemikaaliyliherkkiä oli 9 % (p=0.01). Kemikaaliyliherkkien keskimääräinen työskentelyaika vesivaurioituneessa rakennuksessa oli 7,8 vuotta (minimi kaksi kuukautta ja maksimi 25 vuotta) ja niiden, jotka eivät olleet sairastuneet kemikaaliyliherkkyyteen, keskimääräinen työskentelyaika oli 4,9 vuotta (minimi alle viikko ja maksimi 40 vuotta). Jo aiemmin on todettu, että kemikaaliyliherkkyyteen sairastumisen riskiä lisää pitkäaikainen tai kumulatiivinen altistuminen homevaurioituneelle sisäilmalle.

Kätilöopistolla altistuneista 62 % kärsi keskushermosto-oireista, kun vertailuryhmässä niitä oli 11 %:lla. Kemikaaliyliherkkyydessä keskushermosto-oireet ovat hyvin yleisiä ja keskeisiä. Sydämen rytmihäiriöistä kärsi altistuneista 57 % ja verrokeista 2,4 %. Migreeniä oli 22 %:lla altistuneista ja 6,7 %:lla verrokeista. Astmasta kärsi 57 % Kätilöopistolla altistuneista ja 20 % verrokeista.

Koko tutkimus:
Saija Hyvönen, Jouni Lohi ja Tamara Tuuminen: Moist and mold exposure is associated with high prevalence of neurological symptoms and MCS in a Finnish hospital workers cohort, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2093791119306419.
Available online 29 January 2020.


Selma Vilhusen kolumni: Köyhät ja homeiset. Onko meillä varaa antaa osan sairastua vakavasti rakennusten ongelmista vain siksi, että aivan kaikki eivät sairastu, kysyy Selma Vilhunen.
yle.fi 22.1.2020


Simonkylän koulupaviljongin puhdasta ilmaa vaalitaan tarkasti: Uuteen rakennukseen tullaan aamusuihkun kautta, kynääkään ei tuoda muista kouluista
Vantaan Sanomat 4.1.2020


Julkiset tilat hajusteettomiksi – kansalaisaloite
Kansalaisaloite julkisten tilojen saamiseksi hajusteettomiksi julkaistiin 20.11.2019. Aloitteen toimeenpanijoina on yksityishenkilöitä. Käy allekirjoittamassa.


OSALLISTU MCS-SAIRASTUNEEN ASUMISKYSELYYN

Asumiskyselyn tulokset (PDF)


Yhdistyksemme osallistuu torstaina 17.10.2019 klo 17 alkaen Asunnottomien yö -tapahtumaan yhteistyössä sisäilmalupaus -kampanjan kanssa Helsingissä Kinaporinpuistossa, Sörnäisten metroaseman lähellä, Kinaporinkadulla. Sieltä alkaa klo 17.45 kulkue kodittomuuden lopettamisen puolesta. Tule mukaan kulkueeseen ja tuo ystäväsikin! Mikäli mahdollista, ota mukaan taskulamppu ja banderolli asian puolesta. Voit tuoda tilaisuuteen myös led-kynttilän muistoksi henkilölle, joka kuoli äskettäin kodittomuuteen sisäilmaoireilun takia.
Lisätietoa:
https://www.facebook.com/sisailmalupaus
https://asunnottomienyo.fi


Monikemikaalioireyhtymästä kärsivän Emilian videotarina
Elokuvaohjaaja Emilia sairastui monikemikaalioireyhtymään opiskellessaan ja joutui muuttamaan yksin kesämökille. Rap-riimien kautta hän purkaa tuntojaan ympäristöpakolaisena. areena.yle.fi


Lääkäri Tamara Tuuminen Dosentin haastateltavana
Lääketieteen ja mikrobiologian dosentti Tamara Tuuminen Dosentin haastateltavana Alfa-TV:ssä sisäilmasta ja sen aiheuttamista oireista ja sairauksista.


12.5.2019 ON KANSAINVÄLINEN MCS-POTILAIDEN PÄIVÄ

Yhdistyksemme osallistuu 12.5. pidettävään ensimmäiseen kansainväliseen MCS-potilaiden eli kemikaaliyliherkkien päivään.
Päivän on ideoinut Ranskan MCS-yhdistys SOSMCS.

Lisätietoa ranskankielisiltä sivuilta ja yhdistyksen Facebookista:
SOSMCS
Journée Mondiale des Maladies d origine environnementale
SOSMCS Facebook


Helsingin Biopankki hyvässä hengessä 16.4.2019 klo 9-15 Meilahden tornisairaalan aulassa, Haartmaninkatu 4

Helsingin Biopankin huhtikuun teemana on hyvä hengitys, puhdas sisäilma ja tuoksuton sairaala. Teemapäivän tapahtumassa pääset laajasti tutustumaan Hengitysliiton, Allergia-, Iho- ja Astmaliiton toimintaan, Kelan kuntoutuspalveluihin ja hyvän sisäilman reseptiin. Saat tietoa tuoksuttoman ympäristön tärkeydestä ja tukea savuttomaan arkeen.

Paikalla on myös Suomen Hajuste- ja Kemikaaliyliherkät ry.


Jenni ja Aapo Määttä asuvat hirsivaunussa ja harkitsevat niiden valmistamista muillekin sisäilmasairaille. Ohessa kysely, jonka kautta voit ilmaista heille tarpeesi ja kiinnostuksesi hirsivaunuja kohtaan. Kartoitus hirsivaunujen tarpeesta


Syy lihomiseen saattaa olla huonepöly
Duke University’s Nicholas School of the Environment -yliopiston tutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan altistuminen sisätiloissa läsnäoleville kemikaaleille on yhteydessä aineenvaihdunnalliseen terveyteen.
Julk. 30.3.2019

Ks. myös katsaus ftalaatteihin yhtenä sisäympäristön altisteryhmänä


Huono sisäilma sairastuttaa salakavalasti – 10 kysymystä oireista
Asiantuntijoina työterveyshuollon ja ympäristölääketieteen professori Tuula Putus sekä professori emeritus, infektiolääkäri Ville Valtonen
et 20.2.2019


SISÄILMALUPAUS-kampanja on käynnissä

Suomessa sisäilmasairaat eivät nykyisin saa perus- ja ihmisoikeuksien mukaista yhdenvertaista kohtelua. Sairaat syrjäyttävien rakenteiden vuoksi sisäilmasairas saattaa joutua ensin lääkäriin, sitten väistötiloihin, sitten työelämän ulkopuolelle ja lopulta yhteiskunnankin ulkopuolelle esimerkiksi asunnottomuuteen. Näin ei voi jatkua. Tästä syystä kansanedustajaehdokkaita on haastettu antamaan Sisäilmalupaus.

Sisäilmalupaus sisältää sisäilmasairaillekin yhdenvertaiset
– terveyspalvelut
– sosiaalipalvelut
– toimeentulon
– koulutus- ja työskentelymahdollisuudet

Tutustu Sisäilmalupaus-kampanjasivuun ja käy allekirjoittamassa tukiadressi:

Sisäilmalupausta tukeva kansalaisadressi


Näin Mehiläinen vaiensi lääkärinsä – ”suukapulasopimus” rajoitti julkisia esiintymisiä
Seura 1.2.2019


Kansallinen sisäilmaohjelma leimaa oireilua psyykkiseksi ja syventää epäluottamusta – Suomeen kootaan ”sisäilmaliikettä” vaalikevääksi

Uusi, laaja sisäilmaohjelma väittää kuuntelevansa ihmisiä mutta kääntää tosiasiassa selän kentän todellisuudelle, kirjoittaa taloustoimittaja Janne Toivonen.

yle.fi 3.11.2018


Hajuste- ja kemikaaliyliherkän apuvälineet:
Tietoa suojaimista 15.10.2018


Monikemikaaliyliherkkyys-seminaari 2018 10.11.2018

Funktionaalisen lääketieteen yhdistys järjestää Kemikaaliyliherkkyysseminaarin lauantaina 10.11.2018 klo 9-17. Seminaari pidetään Sokos Hotel Vantaassa, Hertaksentie 2, Vantaa
Seminaarin ohjelma


Ulossuljettu Yle Radio 1:ssä 9.9.2018 klo 18

Toimittaja Päivi Leinon tekemä 50-minuuttinen radiodokumentti Ulossuljettu lähetetään Yle Radio 1:ssä sunnuntaina 9.9. klo 18 ja uusintana torstaina 13.9. klo 22.05. Dokumentin voi kuunnella keskiviikosta 29.8. alkaen Yle Areenassa osoitteessa Ulossuljettu – home riisti Emiltä arjen

Dokumentti kertoo sisäilmasta sairastuneen 30-vuotiaan elokuvaohjaajaopiskelijan tilanteesta ja siitä, miten hän itse sen kokee. Hänen sairautensa on edennyt tuoksu- ja sähköyliherkkyyteen.

Artikkeli Emin elämästä yle.fi:ssä


Sisäilmaseminaari Turussa 23.-24.8.2018

Indoor Air Meeting: Old problems – New Solutions 23.-24.8.2018
Meeting venue Hotel Caribia Turku

Kyseessä on kaksipäiväinen kansainvälinen kokous, jossa on puhujia mm. USA:sta, Ruotsista sekä monista kotimaisista tutkijayhteisöistä ja yrityksistä. Kokouksen työkieli on englanti.

Puhujia ovat mm. Ulla Haverinen-Schaughnessy, prof. Dan Norbäck ja äskettäin Kiinan sisäilmaongelmista väitellyt Juan Wang Uppsalan yliopistosta, prof. Lennart Larsson Lundin yliopistosta sekä useita kotimaisia asiantuntijoita Turun yliopistosta sekä yrityksistä.

Turun yliopistollisesta sairaalasta puheenvuoron käyttää keuhkosairauksien el Arja Viinanen ja aerobiologian yksiköstä FM Anna-Mari Pessi.

Työterveyslaitosta edustaa työlääketieteen el, dosentti Juha Liira.

Valtioneuvostosta käyttää puheenvuoron Marika Paavilainen ja eduskunnasta on paikalla mm. kansanedustaja, eduskunnan ympäristövaliokunnan ja sisäilmaryhmän pj. Satu Hassi. Satakunta-hankkeeseen osallistuvat kunnat esittäytyvät.

Seminaarin ohjelma:
Satakunta-hanke


Oulun tragedia vei yhtäkkiä terveyden kymmeniltä poliiseilta, myös Timo Mälliseltä. Tapaus kiteyttää kaiken siitä, miksi sisäilmaongelmia ei saada Suomessa kuriin
yle.fi 3.7.2018


Tietosuoja-asetuksen mukainen ilmoitus

Olemme tallentaneet jäseneksi ilmoittautumisen yhteydessä pyydetyt tietosi jäsenrekisteriin. Tietoja ei luovuteta ulkopuolisille.

Yhdistyksen johtokunnasta tietoja käyttävät puheenjohtaja, sihteeri, rahastonhoitaja ja jäsenrekisterin ylläpitäjä. Tietoja käytetään jäsenpostin toimittamiseen ja mahdollisiin suoriin yhteydenottoihin.

Noudattaaksemme lainsäädäntöä tarvitsemme suostumuksesi siihen, että voimme edelleen lähettää sinulle tietoa toiminnastamme ja kutsuja tilaisuuksiimme, samoin kuten tähänkin asti.

Mikäli hyväksyt tämän, sinun ei tarvitse tehdä mitään.
Mikäli haluat poistua rekisteristä, ilmoita siitä yhdistyksen puheenjohtajalle.

Kari Hännikäinen, puheenjohtaja


Kalevan pääkirjoitus 7.5.2018: Sisäilmaoireita ei pidä vähätellä
”Huonon sisäilman vaikutuksia terveyteen ei vieläkään tunnuta ottavan tosissaan. Lääkärit ja viranomaiset ovat erimielisiä sairastumisten syistä.”

Työterveyshuollon erikoislääkäri Saija Hyvösen ja infektiosairauksien dosentti Hannu Syrjälän haastattelu julkaistiin Kalevassa 1.5.2018.


Arjen kemikaalit, uhka terveydelle – kohti ratkaisuja
Seminaari Laurea-ammattikorkeakoululla Hyvinkään kampuksella 7.3.2018
Katso seminaarin esitykset!
Puhujina ovat mm. ympäristölääketieteen professori Tuula Putus, mikrobiologian dosentti Tamara Tuuminen ja Terveet tilat 2018 -hankkeen hankejohtaja hallitusneuvos Marika Paavilainen.


Osa poliisin väestä työskentelee Jyväskylän poliisiasemalla hengityssuojaimissa. 20 vuoden sisäilmapiinalle ei näy päätöstä
Astmaa, iho-oireita, nenäverenvuotoa ja hengityssuojaimiin pukeutuneita kollegoita.
Keski-Suomen poliisien yhdistyksen puheenjohtajalle Jussi Harjulalle sisäilmaoireiden kirjo on käynyt 10 työssäolovuoden aikana tutuksi.
Yle uutiset 19.3.2018


En pysty enää menemään entiseen virkapaikkaani
Mielipidekirjoitus: Toni Norppa, vanhempi konstaapeli
Keskisuomalainen 13.3.2018Tampereen poliisiaseman työntekijä arvioi, että työntekijät jätettiin altistumaan mikrobeille, koska väistöstä ei haluttu maksaa. Hän sanoo, että on mietittävä, onko tässä rikottu työsuojelulainsäädäntöä.

Aamulehti 13.3.2018


Yllätystulos: Kuluttajien käyttämät kemikaalit saastuttavat ilmaa jo yhtä pahasti kuin autot
Puhdistusaineet, deodorantit, maalit ja muut haihtuvat kemikaalit lisäävät vaarallisia pienhiukkasia ja epäterveellistä alailmakehän otsonia.
HS Tiede 16.2.2018


Hajusteettomuus avuksi sisäilmaoireiluun
OAJ:n valtuutettu Ulla Kaukola on tehnyt aloitteen, että Vantaa olisi tulevaisuudessa hajusteeton kunta.
Opettaja 21/2017, sivu 26


Monikemikaaliyliherkkyyttä sairastava Mari Vesala: Raskainta sairaudessani on se, että minut leimataan usein hulluksi
Anna 27.11.2017


#yksiniistä-kampanja
Yhteiskunnan silmissä me sisäilmasta sairastuneet olemme näkymättömiä, ”niitä”, ulkopuolisia. #yksiniistä on tapa näyttää, että heitä, joita ei muka ole olemassa, on oikeasti paljon.


Hometalo voi tiputtaa homeloukkuun – sairastuneet joutuneet turvautumaan diakonia- ja ruoka-apuun
Köyhät, pakotetut, kyvyttömät ja toivottomat: Sisäilmasta sairastuneiden kokemuksia taloudellisesta asemasta -tutkimusartikkeliin haastateltiin 30 sisäilmaongelmista kärsinyttä suomalaista ympäri maan. Artikkeli kuuluu osana Hengitysliiton sosiaali- ja terveyspoliittisen asiantuntijan Sari Mäen väitöstutkimukseen, joka tehdään Helsingin yliopistolle.
Ilta-Sanomat 3.11.2017


Väestötutkimus tuoksuherkkyydestä
Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin julkaisu, tekijöinä Juha Jantunen, Sanna Virtanen ja Kimmo Saarinen


Näkökulma: Allergiat ja muut sairaudet paranevat aivotreenillä? Väite huuhaata
On julmaa väittää vaikeasta astmasta, allergiasta tai muusta vakavasta taudista kärsivälle, että positiivinen ajattelu parantaa, kirjoittaa Jukka Häkkinen blogissaan.


Helsingin yliopiston mikrobiologian emeritaprofessori Mirja Salkinoja-Salonen ravistelee vakiintuneita arvioita rakennusten terveyshaittojen syistä.
STT 8.9.2017


Kiinnostava löytö: Suomalaiset paljastivat lupaavan mittarin homesairaiden tutkimiseen
Kosteus- ja homevaurioille altistuneiden kliinistä tutkimista varten löytyi lupaava immunologisen vasteen mittari.
Mediuutiset 8.9.2017


Sisäilmakapina – Mielenilmaus terveen sisäilman puolesta
Vihaiset äidit pitävät ”Sisäilmakapina – Mielenilmaus terveen sisäilman puolesta” -mielen-osoituksen Helsingin Narinkkatorilla 31.8.2017 klo 18.00 lähtien.
Lisätietoja: https://www.facebook.com/events/128506324378951/


Hajusteiden käyttöä pitäisi rajoittaa. Oikeus myrkyttömään sisäilmaan on tärkeämpi kuin oikeus käyttää hajusteita.
Mielipide Helsingin Sanomissa 17.7.2017


Kaksikko Hajusteyliherkkyys 08052017, Radio Finlandia
Kari Hännikäinen kertoo hajuste- ja kemikaaliyliherkkyydestä Radio Finlandian haastattelussa.


Suomen ensimmäinen sisäilmasairaiden kylä nousee Uudellemaalle – pelastaako terveysbrändäys pikkukunnan elinvoimaisuuden? Yle 14.6.2017
Pukkilan Aronmäkeen rakennetaan terveellisen asumisen alue, joka on tarkoitettu muun muassa kemikaaliyliherkkyydestä, homeoireista ja sähköyliherkkyydestä kärsiville. Terveyskylän toivotaan kasvattavan myös pienen kunnan vetovoimaa.


Lääkärin hätä sairaan puolesta, Tiedon silta 17.5.2017
Tuula Putus ravistelee päättäjiä: siellä missä hoidetaan heikoimpia ja haavoittuvimpia eli lapsia, sairaita ja vanhuksia, sisäilma on niin huonoa, että myös terve aikuinen työntekijä sairastuu. Suomessa pitäisi kyetä hänen mukaansa eettiseen pohdintaan. Mikä on oikein ja mikä väärin? Rakennetaanko yhteiskuntaa vain terveille ja vahvoille?


Eduskunnassa perustettiin kansanedustajien sisäilmaryhmä (4.5.2017)
Sisäilmaryhmän puheenjohtajaksi valittiin Satu Hassi (VIHR), varapuheenjohtajaksi Eeva-Johanna Eloranta (SD) ja johtokunnan muiksi jäseniksi Anders Adlercreutz (RKP), Susanna Huovinen (SD), Silvia Modig (Vas), Veera Ruoho (PS), Saara-Sofia Siren (KOK), Sari Tanus (KD) ja Antero Vartia (VIHR). Johtokuntaa pyritään täydentämään siten, että kaikki eduskuntaryhmät ovat edustettuina.

Katso myös: Eduskunnassa perustettiin sisäilmatyöryhmä. Eloranta: Tarvitsemme oman tautiluokituksen homesairaille, Demokraatti 4.5.2017


Homesairaat heitteillä – professori: Sosiaaliturvan ulkopuolelle jääviä potilaita valtava määrä, Iltalehti 10.3.2017
Home- ja kosteusvauriosairaudet ovat kasvava ongelma Suomessa. – Työkyvyttömiä on yhä enemmän tällä oirekuvalla, mutta yleensä he joutuvat eläkkeelle diagnoosilla depressio, sanoo professori Ville Valtonen.


Arjen kemikaalit, uhka terveydelle
8.3.2017 pidetyn seminaarin esitykset katsottavissa – puhujina mm. Ville Valtonen ja Mirja Salkinoja-Salonen


Asiantuntija ruotii ekopesuaineita: Kehtaavatkin nimittää tätä ekoksi! Iltalehti 12.3.2017
”Ekotuotteina pidetyt astianpesuaineet voivat sisältää herkistäviä ja ympäristölle vaarallisia aineita. Mikrobiologi, emeritaprofessori Mirja Salkinoja-Salonen ei sanojaan säästele, kun hän käy läpi tavallisesta marketista löytyviä ekologisia astianpesuaineita.”


Perusterveestä Kaisa Tolosesta, 52, tuli sairas työtön kuudessa vuodessa: ”Tulevaisuuteni jäi Mikkolan kouluun”. HS 22.2.2017
”Tolosen sairaskertomus ei ole mitenkään ainutlaatuinen. Jopa Mikkolan koulun opettajakunnassa on hyvin samanlaisia kohtaloita, mutta vain yksi opettaja on kertonut tilanteestaan julkisuudessa omalla nimellään. HS:n anonyymisti haastattelemien opettajien puheessa toistuu huoli siitä, mitä omalle työsuhteelle voi tapahtua.”


Mullistava tutkimustulos helsinkiläiskouluissa: homevaurioiden ja myrkkyjen yhteys opettajien oireiluun todistettiin, HS 21.2.2017
”Helsingin yliopiston laajassa tutkimuksessa on ensimmäistä kertaa pystytty osoittamaan opettajan oireiden ja luokkahuoneen sisäilman myrkyllisyyden eli toksisuuden välinen yhteys … Opettajat ovat kertoneet, miten opetustilanteessa heidät valtaa valtava väsymys. Se ikään kuin humahtaa päälle. Oirekuvaus vastaa sitä, että punasolut eivät hetkellisesti kuljeta happea – Salkinoja-Salonen sanoo.”


Skanska kehottaa välttämään muovimattojen käyttöä – laaja tutkimus etsii nyt syitä sisäilmaongelmiin, Iltalehti 17.2.2017
”Rakennusteollisuus on käynnistänyt vuoden 2017 alusta tutkimushankkeen, sillä lattiapinnoitteiden aiheuttamista sisäilmaongelmista ei ole päästy eroon.”


Arjen kemikaalit, uhka terveydelle seminaari 8.3.2017 – 8.3.2017
Terve Sisäilma ry järjestää yhdessä Laurea-ammattikorkeakoulun kanssa ”Arjen kemikaalit, uhka terveydelle -seminaari 2017” Hyvinkään Laurea-ammattikorkeakoulussa 8.maaliskuuta 2017. Seminaaria on mahdollisuus seurata myös streamin välityksellä!


Ottakaa huomioon meidät hajusteallergiset, HS 2.2.2017
– On ihmisiä, joiden elämää hajut ja tuoksut rajoittavat voimakkaasti, kirjoittaa lääkäri Kirsi Waahtera Helsingin Sanomien mielipiteessä.


Poimintoja terveydestä ja sairaudesta muuttuneessa maailmassa
Katja Pulkkinen on haastatellut ympäristöyliherkkyysasiantuntijoita ja koonnut haastattelut Koneen säätiön sivuille. Tutkijat kertovat mm. yliherkkien verikokeista mitatuista normaaleista poikkeavista arvoista. Näitä ovat mm. merkit yliherkän elimistön voimakkaasta hapetustilasta sekä muutokset myrkynpoiston (vierasainemetabolian) reittiä ja nopeutta säätelevien entsyymien aktiivisuuksissa. Sivustolla myös muutama lääkäri kertoo, miten he hoitavat yliherkkiä potilaita.


Haastemies sairastui – vakuutuslääkäri Kirsi Karvala eväsi ammattitaudin
Seura-lehti nro 48, 1.12.2016
”Pahimmillaan konttorin seinät olivat pullistelleet, kun rakenteiden sisällä oli vesipusseja. Arkistoon oli pitänyt mennä kumisaappaat jalassa.”
… ”Työlääketieteen professori Tuula Putus on edelleen sitä mieltä, että Erkki Tuomen työkyvyttömyys aiheutui ammattitaudista. Putus kritisoi vahvasti tapaa, jolla homesairaita käsitellään Suomessa.”
… ”Erkki Tuomen tarina noudattaa tuttua kaavaa. Potilaiden – ja monen muun – oikeustajua koettelee, että vakuutuslääkäri voi hylätä selvät oireet ja asiantuntijalausunnot potilasta näkemättä. Kaiken kukkuraksi vakuutuslääkäri toimii erilaisilla eettisillä pelisäännöillä kuin muut terveydenhuollon ammattilaiset.”
… ”Verotietojen mukaan lisätyö vakuutuslääkärinä on kannattavaa. Viime vuonna Karvalan ansiotulot olivat 124 000 euroa – saman verran kuin Työterveyslaitoksen (TTL) pääjohtaja Antti Koivulalla.”


Sisäilmaongelmat terveydenhuollon toimipisteissä
18.11.2016
Tehy: Tutkittua tietoa sairaaloiden ja muiden hoitolaitosten olosuhteista ja terveysongelmista. Luennoitsija: työterveyshuollon ja ympäristölääketieteen professori Tuula Putus, Turun yliopisto. Tehyn sisäilmaseminaari 14.11.2016.

http://www.hajusteyliherkkyys.com/ajankohtaista_tiedostot/jzps0lYDE5Q.html

Katso myös: Tehy vaatii työnantajia ottamaan sisäilmaongelmat vakavasti


Mahdollisuus koenukkua asunto auttaisi sisäilmasta sairastuneita kodittomia
17.10.2016
”Hengitysliitto muistuttaa Asunnottomien yön alla, että asunnottomuuden taustalla voi olla myös sisäilmasta sairastuminen. Monet sairastuneet asuvat väliaikaisesti sukulaisten tai ystävien luona ja nukkuvat jopa parvekkeilla.


Satakunnan kansa 17.10.2016: Anu ei voi mennä ulos – koti on paratiisi ja vankila samaan aikaan
”Anu Marttilan, 35, on vaikea poistua talostaan, koska hän saa ulkoilmasta pahoja oireita. Syksy on pahaa aikaa, koska luonto on täynnä mätäneviä organismeja ja homekasvustoja. Marttila altistui kosteus- ja homevauriolle vuokra-asunnossa reilu kymmenen vuotta sitten. Siitä alkoi yhä paheneva sairastelukierre ja vuosikausia kestänyt uuden asunnon etsintä.”


HS mielipide 3.10.2016: Hus on ollut edelläkävijä hometalosairauden tunnistajana
Anestesiologian erikoislääkäri Sari Sahanne: ”Käypä hoito -suositus ohjaa seuraavat vuodet lääkärikunnan toimintaa sisäilmasairastuneiden ja oireilevien potilaiden hoidossa. Hometalosairauden kieltäminen näinkin tärkeässä suosituksessa on siten suorastaan pöyristyttävää ja ennenkuulumatonta.”


Iltalehti 17.9.2016: Yliherkkyys muutti Veeran, 26, koko elämän: ”Ihmettelin, miksi olen niin uupunut”
”Homekoulu, määrittelemätön astma, allergiat ja krooninen poskiontelotulehdus värittivät Veera Kongan, 26, lapsuusvuodet Vantaalla. Pientä koululaista tutkittiin lääkärissä useampaan otteeseen, mutta tiuhaan sairasteluun ei löytynyt minkäänlaista syytä. Kun Konga aloitti yläasteen, hän oli kipeänä entistä useammin … ”


Studio55: Marin elämä romahti home- ja kemikaalisairauksien takia – outoja oireita väitettiin kuvitelluiksi (6.9.2016)
”Toimittajana ja muusikkona tunnetulla Mari Vesalalla diagnosoitiin homesairaus ja monikemikaaliyliherkkyys viime helmikuussa parin vuosikymmenen sairastelun jälkeen. Hän on menettänyt kotinsa, sosiaalisen elämänsä ja työkykynsä. Nyt hän toivoo elämältä perusasioita: että ensi talvena ei tarvitsisi asua teltassa ja että joku päivä pystyisi vapaasti halaamaan rakkaitaan.”


Vihaiset äidit pitivät mielenosoituksen sisäilman ja lasten oikeuksien puolesta
6.9.2016 ryhmä äitejä ja muita henkilöitä kokoontui pitämään mielenosoitusta Kansalaistorilla Helsingissä. Mukana oli myös lääketieteen asiantuntijoita, sekä eri järjestöjen edustajia. Aiheesta lisää mm. MTV:n uutisissaVihaisille äideille tuli mitta täyteen…

Mielenosoituksessa pidetyt puheet löytyvät linkistä:
http://www.marianordin.fi/Mielenosoitus?parent=Mielenosoitus

”Lapsemme kärsivät sairaasta sisäilmasta niin päiväkodeissa, kouluissa kuin varusmiespalveluk-
sessakin. On järkyttävää, ettei kukaan edes tiedä kuinka monta sisäilmasta sairastunutta lasta Suomessa on! Kyse ei ole vain yksittäistapauksista. Sairastuneiden joukko kasvaa jatkuvasti.”

Mielenosoituksen järjestäjä Vihaiset äidit on ryhmä naisia, jotka haluavat ajaa sisäilmaongelmien vuoksi sairastuneiden lasten ja nuorten asiaa.

Katso myös:• Vihaisten äitien blogi
• Vanhempainliitto: Miten suoritin peruskoulun sisäilmasairaana?
• Homepakolaiset/Lauriina Tola: Kauaskantoiset sisäilmaongelmat


MCS-luento Turussa 10.9.2016

Lääketieteen professori Ville Valtonen ja mcs-potilas Päivi Siren luennoivat sisäilman aiheuttamasta sairastumisesta ja monikemikaaliyliherkkyydestä.

Saunatutkimuksen toinen vaihe on nyt meneillään
Viime vuonna Aalto-yliopiston kyselytutkimukseen vastanneista 31 % sai apua kemikaaliyliherkkyysoireiluunsa saunomisesta ja 28 % hikoiluun johtavasta liikunnasta.
Nyt etsitään vapaaehtoisia kemikaaliyliherkkiä tutkimuksen toiseen vaiheeseen. Tarjolla on kolme ryhmää. Ryhmän saa valita itse. Ryhmät ovat:

  1. Saunojaryhmä. Saunojakoehenkilöt saunovat vähintään 15 minuuttia vähintään kaksi kertaa viikossa.
  2. Hikiliikkujaryhmä. Tämän ryhmän yliherkät harrastavat mitä tahansa merkittävään hikoiluun johtavaa liikuntaa vähintään kaksi kertaa viikossa vähintään puoli tuntia kerrallaan.
  3. Kontrolliryhmä. Ryhmäläinen ei sauno ollenkaan tai ei ainakaan sauno yli 15 minuuttia useammin kuin kerran viikossa eikä harrasta runsaaseen hikoiluun johtavaa liikuntaa vähintään puolta tuntia useammin kuin kerran viikossa. Muuten hän saa liikkua normaalisti.

Tutkimuksen kesto on 3 – 8 viikkoa. Tarkan kestoajan saa valita itse. Tutkimuksen aluksi ja aikana tulee täyttää netissä anonyymisti kerran viikossa kyselykaavake, jossa kysellään oireiluista. Tutkimukseen pääsee mukaan tai siitä saa lisätietoa laittamalla sähköpostia osoitteeseen: saunatutkimus@gmail.com


Kemikaalit voivat sairastuttaa pysyvästi, HS mielipide 19.6.2016
Harmittomien ja turvallisten kemikaalien olemassaolon kyseenalaistaminen ei ole turhaa hysterisointia, kirjoittaa opettaja Milla Laatikainen Helsingin Sanomien mielipiteessä 19.6.2016.


YLE:n Inhimillinen tekijä: Elämää monikemikaaliyliherkkyyden kanssa
Ylen Inhimillinen tekijä haastatteli Päivi Sireniä ja Kari Hännikäistä monikemikaaliyliherkkyydestä 4.5.2016. Ohjelmasta uutisoi myös Iltalehti:
http://www.iltalehti.fi/viihde/2016050421477911_vi.shtml


Finavia huomioi tuoksuherkät matkustajat

”Jos olet tuoksuyliherkkä ja lähdössä matkalle terminaali 2:sta, suosittelemme kulkemaan terminaalin päädyssä olevan turvatarkastus 240–271:n kautta. Näin vältyt kulkemasta ison tax free -kaupan läpi ja päädyt suoraan terminaalin odotustiloihin portin 29 luokse, josta on lyhyt matka kaikille lähtöporteille.”


Mcs-potilaista on löytynyt fyysisiä muutoksia verrattuna terveisiin
Katoh et al. 2016 on havainnut metabolomiikan avulla, että mcs-potilaiden elimistössä on heksaanihapon eli kapronihapon ja pelargonihapon tasot merkittävästi normaalia suuremmat ja asetyylikarnitiinin tasot selvästi alempana kuin terveillä.


Mycotoxicosis
Suomalaiset home- ja kosteusvaurioista sairastuneet haastateltavina Haidi Motolan ohjelmassa Mycotoxicosis.


Vammojen huomioiminen ei ole aina helppoa
Irmeli Suuripää kirjoittaa Turun Sanomissa 21.1.2016 mm. että kunpa oppisimme kunnioittamaan jokaista vammastaan huolimatta.


Norjan terveysministeriö suosittaa käyttämään diagnoosikoodia T78.4
Norjan terveysministeriö suosittaa syksystä 2015 lähtien lääkäreitä käyttämään kemikaaliyliherkille diagnoosikoodia T78.4, joka on käytössä myös Saksassa, Itävallassa, Luxenburgissa ja Espanjanssa.
Lähde: Norjan yhdistyksen lehdistötiedote: Pressemelding Forbund for Kjemisk Miljøintoleranse (FKMI)


Tilanteita ja kokemuksia tuoksu- ja kemikaaliyliherkän elämässä – kyselytutkimuksen tulokset


De Lucan ja kump. tutkimuksen 2010 tulokset nyt suomennettuna
Muutokset sairastuneiden elimistössä viittaavat vierasaineiden aineenvaihdunnasta eli elimistön myrkynpoistosta ja antioksidanttitoiminnasta vastaavien entsyymien puutokseen tai toimintahäiriöihin MCS-potilailla.


Homesairaudet ovat kansallinen katastrofi, YLE 10.8.2015
Home- ja kosteusvauriot koskettavat jopa satojentuhansien suomalaisten arkea. Professori, ylilääkäri Ville Valtonen pitää ongelmaa katastrofaalisena. Pahin pelko on se, mitä homekouluissa oppinsa saaneille lapsille tapahtuu.


Huono sisailma sairastuttaa salakavalasti; 10 kysymystä oireista – ET-lehti 3.8.2015
”Väsyttää, yskittää, päätä ja niveliä särkee. Huono sisäilma aiheuttaa epämääräisiä oireita. Jos niitä ei tulkita oikein, sairauskierre syvenee.”


Tukes: Allergialla ei ole palautusoikeutta
Turvallisuus ja kemikaalivirasto (Tukes) kannustaa nuoria miettimään tarkasti, mitä kemikaaleja itsensä koristamiseen käyttää. Jos olet kerran herkistynyt tietylle aineelle, kuten esimerkiksi hajusteelle tai hiusvärin ainesosalle, allergia sitä kohtaan säilyy koko loppuelämän.
Katso myös Tukesin ihoallergiaesite


Jaana Ennari: Hajuste- ja kemikaaliyliherkkyys – selviytymiskeinot
Kemisti ja filosofian tohtori Jaana Ennarin kirja hajuste- ja kemikaaliyliherkkyydestä. Kirjan tarkoitus on kertoa hajuste- ja kemikaaliyliherkkyydestä sekä siihen läheisesti liittyvistä asioista, kuten hajusteista ja sisäilmasta. Kirjassa kerrotaan sairaudesta perusasiat. Se antaa myös sairastuneelle vinkkejä, miten selviytyä elämässä sairaudesta huolimatta ja miten estää sairauden paheneminen.

Tiedote: Yhdistys lopettanut suojainten vähittäismyynnin


Allergia- ja astmaliitto tyrmää hajustetut terveyssiteet, Iltalehti 26.6.2015


Tuoksumarkkinointi on epäeettistä yritystoimintaa, Turun Sanomat 2.4.2015
Päivi Ingrid Siren kirjoitti mielipiteessään Turun Sanomissa mm. että: ”Meidän on erittäin vaikeaa selvitä tässä tuoksuja, hajuja, kemikaaleja, homeita ja ilmansaasteita täynnä olevassa maailmassa. Tuoksumarkkinointia harjoittavat yritykset tekevät kamppailustamme entistäkin raskaampaa kaventamalla elämänpiiriämme entisestään.”


Home vaikuttaa hermostoon, Kemia-lehti 1/2015
Tuoreet tutkimukset osoittavat, että pilaantunut sisäilma voi vaikuttaa kognitiivisiin kykyihin ja aiheuttaa motorisia ongelmia. Sisäilman haittatekijöiden on havaittu aiheuttavan aivosolujen tuhoutumista myös matalina pitoisuuksina. Jutun yhteydessä myös viitteet tutkimuksiin.


Iltalehti 1.12.2014: Suomalaisella karmiva sairaus (video)
Jyrki Jylhä kärsii työssään saamansa kemikaalimyrkytyksen aiheuttamista oireista mutta sairautta ei virallisesti haluta myöntää. Haastateltavana myös lääkäri Olli Polo, sekä pj. Kari Hännikäinen HaKe ry:stä.


MCS-potilaiden sairaanhoidonaikaiset ohjeet hoitohenkilökunnalle Australiassa
Australia päivittänyt syksyllä 2014 ohjeet mcs-potilaiden huomioimisesta sairaanhoidossa. Lue täältä.Uuden tutkimuksen mukaan hormonihäirikkökemikaalien aiheuttamat terveyshaitat (mm. diabetes, syöpä, lihavuus, käytöshäiriö- ja lisääntymisterveysongelmat) maksavat 31 miljardia euroa EU:n alueella ja miljoonia Suomessa vuosittain.
https://news.yahoo.com/disease-causing-chemicals-everyday-products-cost-eu-billions-193108558.html
http://www.env-health.org/resources/press-releases/article/eur31-billion-per-year-in-eu• Sisäilmaongelmien aiheuttamat terveyshaitat
• MTV3: Sisäilmasta sairastuneet syrjäytymisvaarassa
• Sisäilmasta sairastunut putoaa yhteiskunnan turvaverkkojen ulkopuolelle
• Sisäilmasta sairastuneden kokemuksia (PDF-kirja)


Potilasjärjestöt vaativat oikaisuaTHL:n koodistoryhmän kokouksen pöytäkirjaan, koskien ympäristöherkkyyden sairauskoodia. Järjestöjen lähettämät kannat oli ilmaistu siinä vaillinaisesti ja/tai väärin. Lisäksi joidenkin valtakunnallisesti merkittävien järjestöjen lähettämät kannat puuttuivat pöytäkirjasta kokonaan. Koodistoryhmä oli myös jättänyt mainitsematta vaatimuksemme saada sairauskoodiksi T65.9 eli ”jonkin/joidenkin myrkyllisten altisteiden tai niiden yhteisvaikutusten aiheuttama elimistön sietokyvynlaskusairaus”. Oikaisuvaatimukseen osallistuivat Hajuste- ja kemikaaliyliherkät ryHomepakolaiset ry ja Terve Sisäilma ry.

Järjestöjen korjauspyyntö koskien niiden lausuntoja / THL:n koodistoryhmän kokouspöytäkirja 16.12.2013Linkki: STM:n työryhmän esittämä sairauskoodi riittämätön


19.11.2013
Yhdistyksen vastine Sosiaali- ja terveysministeriön perustelumuistioon (STM/4240/2013), koskien ympäristösairauksien diagnoosikoodia
Hajuste- ja kemikaaliyliherkät ry vaatii, että STM:n perustelumuistiossaan esittämän diagnoosikoodin R68.81 (jatkuva tai toistuva poikkeuksellinen herkkyys ympäristön tavanomaisille tekijöille) lisäksi määritetään monikemikaaliyliherkkyy-
delle diagnoosikoodi T65.9
 (määrittämättömän aineen myrkkyvaikutukset), ja lisäksi sosiaaliturva sairastuneille. Tämä siitä syystä, että ministeriön esittämä koodi olisi vain ympäristöherkkyyksille yleisesti ja pelkästään tilastollinen, eikä se oikeuttaisi sosiaaliturvaan.


Tukes tiukentanut lelujen kemikaalien rajoitteita
Uusi laki leluista on tullut voimaan ja Tukes tiukentanut lelujen kemikaalien rajoitteita. Luettelo 55 kielletystä aineesta löytyy tästä linkistä sivulta 24. Siltikin jäljelle jää vielä satoja terveyden kannalta epäilyttäviä yhdisteitä. Tukes:n päätös on kuitenkin oikeansuuntainen.


Pohjoismaista Hajusteetonta Päivää
vietetiin Suomessa ensi kertaa 30.5.2013. Tapahtumaan osallistuivat myös Ruotsin, Norjan ja Tanskan mcs-yhdistykset.


Vaaralliset homeenestoaineet uhkaavat terveyttä 16.1.2013
”Riskikemikaaleja on käytetty asuntojen, koulujen ja päiväkotien desinfiointiin. Tukes myöntää, että Suomessa ihmisiä on saattanut sairastua homedesinfiointien seurauksena. Ulkomailla aineita hengittäneitä ihmisiä on jopa kuollut”
Lue lisää täältä…

Työterveyslaitos suosittaa desinfioinneista luopumista homeremonttien yhteydessä
Homevaurioituneet materiaalit tulee puhdistaa muilla keinon tai korvata uusilla ja homeettomaksi siivous tulee tehdä ilman desinfiointiaineita. Homeettomaksi siivouksesta on ohjeistus TTL:n sivuilla.


Suomen hajuste- ja kemikaaliyliherkkien julkilausuma 25.8.2012

Media ja kansa seuraavat, saavatko hajuste- ja kemikaaliyliherkkyyden takia syrjäytyneet tänä vuonna vihdoinkin asianmukaisen fyysisen ja sosiaalietuuksiin oikeuttavan diagnoosinumeron ja sosiaaliturvan

Suomen Hajuste- ja kemikaaliyliherkät ry:n kesäjuhlassa käsiteltiin kemikaali- ja hajusteyliherkkyyden takia kotinsa, koulutuspaikkansa, toimeentulonsa, harrastuksensa ja terveytensä menettäneiden epäinhimillistä tilannetta. Toistaiseksi yhteiskunta ei ole auttanut sairastuneita millään tavalla. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos on ilmoittanut päättävänsä tämän vuoden aikana, suosittaako se diagnoosinumeron antamista sairaudelle.

Tähän mennessä kemikaaliyliherkkyyden takia noin 20 000 ihmistä on pysyvästi työkyvyttömänä, lähes 40 000 on menettänyt työ- tai koulutuspaikkansa ja liki 200 000:lla suomalaisella kemikaali-herkistyminen vaikeuttaa arjesta selviytymistä. (Berg et al., Occup Environ Health. 2008 Jul;81(7):881-7). Vieläkö viranomaiset haluavat odottaa, että sairastuneiden määrä kasvaa, vai riittäkö tämä sairastuneiden määrä ja viranomaiset kantavat viimeinkin vastuunsa kansanterveydestä?

Yhdistykseen ottaa yhteyttä yhä enemmän erittäin vakavasti sairastuneita. Tutkimuksissa on todettu, että sairaus ei etene invalidisoivaksi, jos altistus lopetetaan jo sairauden alussa (Genuis, Sci Total Environ. 2010 Nov 15;408(24):6047-61). Ilman sairauslomaoikeutta ja sairauden virallista asemaa tämä on tietysti mahdotonta.

Hälyttävää on myös se, että yhteyden otot koskevat yhä nuorempia sairastuneita. Tällä hetkellä monet lapset invalidisoituvat vakavasti varsinkin kosteusvaurioisissa taloissa (päiväkodit, koulut jne.) puhjenneen yliherkkyyden myötä niin, että eivät enää voi olla koulussa, käydä harrastustensa parissa tai olla normaaleissa vuorovaikutuksessa ikäistensä kanssa. Onko kuntien jo aika purkaa kosteusvaurioituneet koulut ja rakennuttaa tilalle terveet?

Suomen hajuste- ja kemikaaliyliherkät ry. vetoaa sen puolesta, että tarpeettomien tai hyödyiltään kiistanalaisten kemikaalien käyttö lopetettaisiin. Kemikaalit aiheuttavat kemikaaleille herkistyneille pitkäkestoisia ja invalidisoivia, usein yhteiskunnasta syrjäyttäviä oireita. Esimerkiksi hajusteille herkistynyt voi menettää työpaikkansa siksi, että työpaikalla ei suostuta siivoamaan hajusteettomilla pesuaineilla. Koulun kosteusvauriokorjauksen jälkeinen biosidi- käsittely taas voi aiheuttaa herkistyneelle oppilaalle vaikeita oireita. Kemikaalien käyttöönotto tulisi tapahtua vasta niiden turvallisuuden selvittämisen jälkeen, esim. 1.7.2012 EU kielsi biosidi PHMG:n käytön. Tällä kemikaalilla on käsitelty pintoja ja esineitä runsaasti kodeissa, kouluissa ja sairaaloissa. Koska aine on pysyvä, niin sille altistuu edelleen suuri joukko mm. suomalaisia lapsia, potilaita ja henkilökuntaa. Koska viranomaiset alkavat ohjeistaa ja valvoa aineen poistamista sisätiloista?

Laura Unnaslahti
Hajuste- ja Kemikaaliyliherkät ry.
Puh. 050-5530448
www.hajusteyliherkkyys.com

Viitteet:
Berg ND, Linneberg A, Dirksen A, Elberling J. Prevalence of self-reported symptoms and consequences related to inhalation of airborne chemicals in a Danish general population. Int Arch Occup Environ Health. 2008 Jul;81(7):881-7. Epub 2007 Dec 6. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18058120) Genuis SJ. Sensitivity-related illness: the escalating pandemic of allergy, food intolerance and chemical sensitivity. Sci Total Environ. 2010 Nov 15;408(24):6047-61. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20920818)


08/2012 Yhdistyksen syyskokous pidetään 20.10.2012 osoitteessa Huvilinnantie 5, Espoo. Kokouksesssa käsitellään sääntömääräiset asiat ja tarjoillaan pientä purtavaa. Kokous on hajusteeton.


06/2012Työterveyslaitos (TTL) on julkaissut 7.6.2012 videon ”Monikemikaaliyliherkkyys ja työkyky”, jossa TTL:n pääjohtaja Vainio tähdentää, että monikemikaaliyliherkkiä ei saa jättää yhteiskunnan turvaverkon ulkopuolelle. Video on katsottavissa tästä.


04/2012 Yhdistyksen kesäjuhla pidetään 25.8.2012 Hollolassa osoitteessa Viljatie 25. Ilmoittautumiset juhlaan pitää tehdä yhdistyksen sähköpostiin 20.8.2012 mennessä.


2/2012 Työterveyslaitoksen pääjohtaja Vainio on Työ, Terveys, Turvallisuus -lehdessä 1/2012 ottanut kantaa siihen, että kemikaaliyliherkkyydelle tulee saada tautiluokitus ja sairastuneille sosiaaliturva. Koko kirjoitus on luettavissa tästä.


12/2011 Yhdistyksemme kevätkokous pidetään 31.3.2012 klo 12.30 – 14.00 Tampereella, Vesilinnankatu 1, ovi D 1. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat. Sen jälkeen on kahvitarjoilu ja mahdollisuus vapaaseen keskusteluun.


09/2011 Yhdistyksemme syyskokous on 12.11.2011 klo 13.00 – 17.00 Mänty Lounasravintolassa, Seisakekatu 2, Lahti. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat ja sen jälkeen yhdistys tarjoaa ruokaa ja mahdollisuuden vapaaseen keskusteluun. Tervetuloa mukaan hajusteetta!


04/2011: Yhdistyksemme kesäjuhla on 21.8.2011 klo 14.00 alkaen Hollolassa osoitteessa Viljatie 25. Juhla pyritään viettämään ulkona, joten suosittelemme säänmukaista ja lämmintä pukeutumista. Tilaisuuteen tulee ilmoittautua 12.8.2011 mennessä yhdistyksen sähköpostiin hakeinfo@gmail.com. Ilmoittautumisen yhteydessä olisi hyvä mainita mahdolliset ruoka-ainerajoitukset, sillä yhdistys tarjoaa juhlassa pientä purtavaa. Juhlaan voi ottaa hajusteettoman perheensä tai ystävänsä mukaan.


02/2011: Yhdistyksemme kevätkokous pidetään torstaina 31.3 klo 16.30 Helsingissä Infokeskus Koronan kahvilassa osoitteessa Viikinkaari 11, (sininen pyöreä lasitalo). Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat, jonka jälkeennoin klo 17.00 prof. Mirja Salkinoja-Salonen puhuu haitallisten kemikaalien vaikutuksesta elimistöön.


08/2010: Yhdistyksemme syyskokous pidetään lauantaina 13.11.2010 klo 14.00 – 17.00 Espoossa Tapiolassa EYJ:n kokoustilassa kokoushuone Erkkerissä osoitteessa Kauppamiehentie 6, 2 krs. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat ja valitaan uusi johtokunta. Kokouksen jälkeen Leila esittää itämaisen tanssin, jonka jälkeen on mahdollisuus vapaaseen keskusteluun. Kaikki ovat sydämellisesti tervetulleita mukaan ilman hajusteita!


02/2010: Yhdistyksemme kevätkokous pidetään lauantaina 10.4.2010 klo 14.00 – 17.00 Espoossa Tapiolassa EYJ:n kokoustilassa kokoushuone Erkkerissä osoitteessa Kauppamiehentie 6, 2 krs., (Samassa talossa on keilahalli ja apteekki). Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat, joiden jälkeen Leila esittää itämaisen tanssin. Lopuksi on vapaata keskustelua. Kaikki ovat sydämellisesti tervetulleita mukaan ilman hajusteita.


04/2009: Yhdistyksemme kevätkokous pidetään lauantaina 18.4.2009 klo 14.00 – 17.00 Espoossa osoitteessa Kauppamiehentie 6, 2 krs., (Tapiola, samassa talossa on keilahalli ja apteekki). Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat. Kokouksen jälkeen Leila esittää itämaisen tanssin. Tanssin jälkeen NLP-kouluttaja Leena-Maija Hurme alustaa aiheesta ”Miten hajusteyliherkkä voi säilyttää luottamuksensa tulevaisuuteen ja saada voimavaroja.” Kaikki ovat hajusteettomina tervetulleita mukaan.


10/2008: Yhdistyksemme syyskokous pidetään sunnuntaina 26.10.2008 klo 15.00 Lounasravintolassa Hyvä Maku, osoitteessa Saimaankatu 11 Lahti. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat eli mm. valitaan uusi johtokunta. Kokouksen jälkeen hoitaja Leila Kuutti-Pelkonen ohjaa tuolitansseja. Tanssit sopivat kaikenikäisille ja -kuntoisille eikä niissä tarvita paria.


08/2008: Muistattehan ilmoittautua yhdistyksemme kesäjuhlaan 16.8.2008 mennessä yhdistyksen sähköpostiin. Kesäjuhla on lauantaina 23.8.2008 klo 14.00 – 18.00 Sipoossa.


06/2008: Yhdistyksemme kesäjuhla on lauantaina 23.8.2008 klo 14.00 – 18.00 Sipoossa. Ohjelmassa on mm. mukavaa yhdessäoloa, tanssia, musiikkia ja pientä purtavaa. Lisätietoa ja ajo-ohjeita voi kysellä yhdistyksen sähköpostista. Sitovat ilmoittautumiset juhlaan tulee lähettää 15.8 mennessä sähköpostilla hajusteyliherkkyys.com.


10/2007: Yhdistyksemme kevätkokous pidetään lauantaina 26.4.2008 alkaen klo 14.00 Kahvilassa Valkoinen Omena Lahden keskustassa osoitteessa Hämeenkatu 10. Kevätkokouksen jälkeen juhlimme pitkäaikaisen varapuheenjohtajamme syntymäpäiviä. Yhdistys tarjoaa juhlan kunniaksi jäsenille kotiruokaa ja kakkukahvit. Tarjoilujen takia jäseniä pyydetään ilmoittautumaan juhlaan sunnuntaihin 20.4.2008 mennessä sähköpostiin info[a]hajusteyliherkkyys.com. Ilmoittautumisen yhteydessä on hyvä mainita mahdolliset ruoka-aineallergiat.


10/2007: Yhdistyksen syyskokous on 3.11.2007 klo 14.00 osoitteessa Hyvä Maku, Saimaankatu 11, Lahti.


04/2007: Sääntömääräinen kevätkokous 29.4.2007 klo 14.00 Hyvä Maku lounasravintola, Saimaankatu 11, Lahti


10/2006: Yhdistyksemme syyskokous pidetään lauantaina 18.11.2006 klo 14.00 Helsingin keskustassa osoitteessa Vilhonkatu 4 B 13. Yhdistyksemme adressi sosiaaliturvan saamiseksi hajusteyliherkille luovutetaan 28.4.2009 peruspalveluministerille, joten muistakaa käydä allekirjoittamassa se osoitteessa: http://www.adressit.sosiaaliturvahajusteyliherkille. Kaikki joukolla allekirjoittamaan! Syyskokouksen jälkeen hammashoitaja Leila Kuutti-Pelkonen alustaa aiheesta: Herkän suun- ja hampaiden hoito. Alustuksen jälkeen on mahdollisuus esittää kysymyksiä ja tutustua herkän suun hoitotuotteisiin.


10/2006: Yhdistys on kirjoittanut vetoomuksen sosiaaliturvan saamiseksi hajuste- ja kemikaaliyliherkille. Vetoomuksessa vedotaan myös turhien kemikaalien käytön lopettamisen puolesta. Yhdistys luovuttaa vetoomuksen peruspalvelu-, sosiaali-ja terveys- sekä työministerille ensi vuonna. Vetoomuksen voi allekirjoittaa osoitteessa http://www.adressit.com/sosiaaliturvahajusteyliherkille.


Mycotoxicosis
Suomalaiset home- ja kosteusvaurioista sairastuneet haastateltavina Haidi Motolan ohjelmassa Mycotoxicosis.


Vammojen huomioiminen ei ole aina helppoa
Irmeli Suuripää kirjoittaa Turun Sanomissa 21.1.2016 mm. että kunpa oppisimme kunnioittamaan jokaista vammastaan huolimatta.


Norjan terveysministeriö suosittaa käyttämään diagnoosikoodia T78.4
Norjan terveysministeriö suosittaa syksystä 2015 lähtien lääkäreitä käyttämään kemikaaliyliherkille diagnoosikoodia T78.4, joka on käytössä myös Saksassa, Itävallassa, Luxenburgissa ja Espanjanssa.
Lähde: Norjan yhdistyksen lehdistötiedote: Pressemelding Forbund for Kjemisk Miljøintoleranse (FKMI)


Tilanteita ja kokemuksia tuoksu- ja kemikaaliyliherkän elämässä – kyselytutkimuksen tulokset


De Lucan ja kump. tutkimuksen 2010 tulokset nyt suomennettuna
Muutokset sairastuneiden elimistössä viittaavat vierasaineiden aineenvaihdunnasta eli elimistön myrkynpoistosta ja antioksidanttitoiminnasta vastaavien entsyymien puutokseen tai toimintahäiriöihin MCS-potilailla.


Homesairaudet ovat kansallinen katastrofi, YLE 10.8.2015
Home- ja kosteusvauriot koskettavat jopa satojentuhansien suomalaisten arkea. Professori, ylilääkäri Ville Valtonen pitää ongelmaa katastrofaalisena. Pahin pelko on se, mitä homekouluissa oppinsa saaneille lapsille tapahtuu.


Huono sisailma sairastuttaa salakavalasti; 10 kysymystä oireista – ET-lehti 3.8.2015
”Väsyttää, yskittää, päätä ja niveliä särkee. Huono sisäilma aiheuttaa epämääräisiä oireita. Jos niitä ei tulkita oikein, sairauskierre syvenee.”


Tukes: Allergialla ei ole palautusoikeutta
Turvallisuus ja kemikaalivirasto (Tukes) kannustaa nuoria miettimään tarkasti, mitä kemikaaleja itsensä koristamiseen käyttää. Jos olet kerran herkistynyt tietylle aineelle, kuten esimerkiksi hajusteelle tai hiusvärin ainesosalle, allergia sitä kohtaan säilyy koko loppuelämän.
Katso myös Tukesin ihoallergiaesite


Jaana Ennari: Hajuste- ja kemikaaliyliherkkyys – selviytymiskeinot
Kemisti ja filosofian tohtori Jaana Ennarin kirja hajuste- ja kemikaaliyliherkkyydestä. Kirjan tarkoitus on kertoa hajuste- ja kemikaaliyliherkkyydestä sekä siihen läheisesti liittyvistä asioista, kuten hajusteista ja sisäilmasta. Kirjassa kerrotaan sairaudesta perusasiat. Se antaa myös sairastuneelle vinkkejä, miten selviytyä elämässä sairaudesta huolimatta ja miten estää sairauden paheneminen.

Tiedote: Yhdistys lopettanut suojainten vähittäismyynnin


Allergia- ja astmaliitto tyrmää hajustetut terveyssiteet, Iltalehti 26.6.2015


Tuoksumarkkinointi on epäeettistä yritystoimintaa, Turun Sanomat 2.4.2015
Päivi Ingrid Siren kirjoitti mielipiteessään Turun Sanomissa mm. että: ”Meidän on erittäin vaikeaa selvitä tässä tuoksuja, hajuja, kemikaaleja, homeita ja ilmansaasteita täynnä olevassa maailmassa. Tuoksumarkkinointia harjoittavat yritykset tekevät kamppailustamme entistäkin raskaampaa kaventamalla elämänpiiriämme entisestään.”


Home vaikuttaa hermostoon, Kemia-lehti 1/2015
Tuoreet tutkimukset osoittavat, että pilaantunut sisäilma voi vaikuttaa kognitiivisiin kykyihin ja aiheuttaa motorisia ongelmia. Sisäilman haittatekijöiden on havaittu aiheuttavan aivosolujen tuhoutumista myös matalina pitoisuuksina. Jutun yhteydessä myös viitteet tutkimuksiin.


Iltalehti 1.12.2014: Suomalaisella karmiva sairaus (video)
Jyrki Jylhä kärsii työssään saamansa kemikaalimyrkytyksen aiheuttamista oireista mutta sairautta ei virallisesti haluta myöntää. Haastateltavana myös lääkäri Olli Polo, sekä pj. Kari Hännikäinen HaKe ry:stä.


MCS-potilaiden sairaanhoidonaikaiset ohjeet hoitohenkilökunnalle Australiassa
Australia päivittänyt syksyllä 2014 ohjeet mcs-potilaiden huomioimisesta sairaanhoidossa. Lue täältä.Uuden tutkimuksen mukaan hormonihäirikkökemikaalien aiheuttamat terveyshaitat (mm. diabetes, syöpä, lihavuus, käytöshäiriö- ja lisääntymisterveysongelmat) maksavat 31 miljardia euroa EU:n alueella ja miljoonia Suomessa vuosittain.
https://news.yahoo.com/disease-causing-chemicals-everyday-products-cost-eu-billions-193108558.html
http://www.env-health.org/resources/press-releases/article/eur31-billion-per-year-in-eu• Sisäilmaongelmien aiheuttamat terveyshaitat
• MTV3: Sisäilmasta sairastuneet syrjäytymisvaarassa
• Sisäilmasta sairastunut putoaa yhteiskunnan turvaverkkojen ulkopuolelle
• Sisäilmasta sairastuneden kokemuksia (PDF-kirja)


Potilasjärjestöt vaativat oikaisuaTHL:n koodistoryhmän kokouksen pöytäkirjaan, koskien ympäristöherkkyyden sairauskoodia. Järjestöjen lähettämät kannat oli ilmaistu siinä vaillinaisesti ja/tai väärin. Lisäksi joidenkin valtakunnallisesti merkittävien järjestöjen lähettämät kannat puuttuivat pöytäkirjasta kokonaan. Koodistoryhmä oli myös jättänyt mainitsematta vaatimuksemme saada sairauskoodiksi T65.9 eli ”jonkin/joidenkin myrkyllisten altisteiden tai niiden yhteisvaikutusten aiheuttama elimistön sietokyvynlaskusairaus”. Oikaisuvaatimukseen osallistuivat Hajuste- ja kemikaaliyliherkät ryHomepakolaiset ry ja Terve Sisäilma ry.

Järjestöjen korjauspyyntö koskien niiden lausuntoja / THL:n koodistoryhmän kokouspöytäkirja 16.12.2013Linkki: STM:n työryhmän esittämä sairauskoodi riittämätön


19.11.2013
Yhdistyksen vastine Sosiaali- ja terveysministeriön perustelumuistioon (STM/4240/2013), koskien ympäristösairauksien diagnoosikoodia
Hajuste- ja kemikaaliyliherkät ry vaatii, että STM:n perustelumuistiossaan esittämän diagnoosikoodin R68.81 (jatkuva tai toistuva poikkeuksellinen herkkyys ympäristön tavanomaisille tekijöille) lisäksi määritetään monikemikaaliyliherkkyy-
delle diagnoosikoodi T65.9
 (määrittämättömän aineen myrkkyvaikutukset), ja lisäksi sosiaaliturva sairastuneille. Tämä siitä syystä, että ministeriön esittämä koodi olisi vain ympäristöherkkyyksille yleisesti ja pelkästään tilastollinen, eikä se oikeuttaisi sosiaaliturvaan.


Tukes tiukentanut lelujen kemikaalien rajoitteita
Uusi laki leluista on tullut voimaan ja Tukes tiukentanut lelujen kemikaalien rajoitteita. Luettelo 55 kielletystä aineesta löytyy tästä linkistä sivulta 24. Siltikin jäljelle jää vielä satoja terveyden kannalta epäilyttäviä yhdisteitä. Tukes:n päätös on kuitenkin oikeansuuntainen.


Pohjoismaista Hajusteetonta Päivää
vietetiin Suomessa ensi kertaa 30.5.2013. Tapahtumaan osallistuivat myös Ruotsin, Norjan ja Tanskan mcs-yhdistykset.


Vaaralliset homeenestoaineet uhkaavat terveyttä 16.1.2013
”Riskikemikaaleja on käytetty asuntojen, koulujen ja päiväkotien desinfiointiin. Tukes myöntää, että Suomessa ihmisiä on saattanut sairastua homedesinfiointien seurauksena. Ulkomailla aineita hengittäneitä ihmisiä on jopa kuollut”
Lue lisää täältä…

Työterveyslaitos suosittaa desinfioinneista luopumista homeremonttien yhteydessä
Homevaurioituneet materiaalit tulee puhdistaa muilla keinon tai korvata uusilla ja homeettomaksi siivous tulee tehdä ilman desinfiointiaineita. Homeettomaksi siivouksesta on ohjeistus TTL:n sivuilla.


Suomen hajuste- ja kemikaaliyliherkkien julkilausuma 25.8.2012

Media ja kansa seuraavat, saavatko hajuste- ja kemikaaliyliherkkyyden takia syrjäytyneet tänä vuonna vihdoinkin asianmukaisen fyysisen ja sosiaalietuuksiin oikeuttavan diagnoosinumeron ja sosiaaliturvan

Suomen Hajuste- ja kemikaaliyliherkät ry:n kesäjuhlassa käsiteltiin kemikaali- ja hajusteyliherkkyyden takia kotinsa, koulutuspaikkansa, toimeentulonsa, harrastuksensa ja terveytensä menettäneiden epäinhimillistä tilannetta. Toistaiseksi yhteiskunta ei ole auttanut sairastuneita millään tavalla. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos on ilmoittanut päättävänsä tämän vuoden aikana, suosittaako se diagnoosinumeron antamista sairaudelle.

Tähän mennessä kemikaaliyliherkkyyden takia noin 20 000 ihmistä on pysyvästi työkyvyttömänä, lähes 40 000 on menettänyt työ- tai koulutuspaikkansa ja liki 200 000:lla suomalaisella kemikaali-herkistyminen vaikeuttaa arjesta selviytymistä. (Berg et al., Occup Environ Health. 2008 Jul;81(7):881-7). Vieläkö viranomaiset haluavat odottaa, että sairastuneiden määrä kasvaa, vai riittäkö tämä sairastuneiden määrä ja viranomaiset kantavat viimeinkin vastuunsa kansanterveydestä?

Yhdistykseen ottaa yhteyttä yhä enemmän erittäin vakavasti sairastuneita. Tutkimuksissa on todettu, että sairaus ei etene invalidisoivaksi, jos altistus lopetetaan jo sairauden alussa (Genuis, Sci Total Environ. 2010 Nov 15;408(24):6047-61). Ilman sairauslomaoikeutta ja sairauden virallista asemaa tämä on tietysti mahdotonta.

Hälyttävää on myös se, että yhteyden otot koskevat yhä nuorempia sairastuneita. Tällä hetkellä monet lapset invalidisoituvat vakavasti varsinkin kosteusvaurioisissa taloissa (päiväkodit, koulut jne.) puhjenneen yliherkkyyden myötä niin, että eivät enää voi olla koulussa, käydä harrastustensa parissa tai olla normaaleissa vuorovaikutuksessa ikäistensä kanssa. Onko kuntien jo aika purkaa kosteusvaurioituneet koulut ja rakennuttaa tilalle terveet?

Suomen hajuste- ja kemikaaliyliherkät ry. vetoaa sen puolesta, että tarpeettomien tai hyödyiltään kiistanalaisten kemikaalien käyttö lopetettaisiin. Kemikaalit aiheuttavat kemikaaleille herkistyneille pitkäkestoisia ja invalidisoivia, usein yhteiskunnasta syrjäyttäviä oireita. Esimerkiksi hajusteille herkistynyt voi menettää työpaikkansa siksi, että työpaikalla ei suostuta siivoamaan hajusteettomilla pesuaineilla. Koulun kosteusvauriokorjauksen jälkeinen biosidi- käsittely taas voi aiheuttaa herkistyneelle oppilaalle vaikeita oireita. Kemikaalien käyttöönotto tulisi tapahtua vasta niiden turvallisuuden selvittämisen jälkeen, esim. 1.7.2012 EU kielsi biosidi PHMG:n käytön. Tällä kemikaalilla on käsitelty pintoja ja esineitä runsaasti kodeissa, kouluissa ja sairaaloissa. Koska aine on pysyvä, niin sille altistuu edelleen suuri joukko mm. suomalaisia lapsia, potilaita ja henkilökuntaa. Koska viranomaiset alkavat ohjeistaa ja valvoa aineen poistamista sisätiloista?

Laura Unnaslahti
Hajuste- ja Kemikaaliyliherkät ry.
Puh. 050-5530448
www.hajusteyliherkkyys.com

Viitteet:
Berg ND, Linneberg A, Dirksen A, Elberling J. Prevalence of self-reported symptoms and consequences related to inhalation of airborne chemicals in a Danish general population. Int Arch Occup Environ Health. 2008 Jul;81(7):881-7. Epub 2007 Dec 6. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18058120) Genuis SJ. Sensitivity-related illness: the escalating pandemic of allergy, food intolerance and chemical sensitivity. Sci Total Environ. 2010 Nov 15;408(24):6047-61. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20920818)


08/2012 Yhdistyksen syyskokous pidetään 20.10.2012 osoitteessa Huvilinnantie 5, Espoo. Kokouksesssa käsitellään sääntömääräiset asiat ja tarjoillaan pientä purtavaa. Kokous on hajusteeton.


06/2012Työterveyslaitos (TTL) on julkaissut 7.6.2012 videon ”Monikemikaaliyliherkkyys ja työkyky”, jossa TTL:n pääjohtaja Vainio tähdentää, että monikemikaaliyliherkkiä ei saa jättää yhteiskunnan turvaverkon ulkopuolelle. Video on katsottavissa tästä.


04/2012 Yhdistyksen kesäjuhla pidetään 25.8.2012 Hollolassa osoitteessa Viljatie 25. Ilmoittautumiset juhlaan pitää tehdä yhdistyksen sähköpostiin 20.8.2012 mennessä.


2/2012 Työterveyslaitoksen pääjohtaja Vainio on Työ, Terveys, Turvallisuus -lehdessä 1/2012 ottanut kantaa siihen, että kemikaaliyliherkkyydelle tulee saada tautiluokitus ja sairastuneille sosiaaliturva. Koko kirjoitus on luettavissa tästä.


12/2011 Yhdistyksemme kevätkokous pidetään 31.3.2012 klo 12.30 – 14.00 Tampereella, Vesilinnankatu 1, ovi D 1. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat. Sen jälkeen on kahvitarjoilu ja mahdollisuus vapaaseen keskusteluun.


09/2011 Yhdistyksemme syyskokous on 12.11.2011 klo 13.00 – 17.00 Mänty Lounasravintolassa, Seisakekatu 2, Lahti. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat ja sen jälkeen yhdistys tarjoaa ruokaa ja mahdollisuuden vapaaseen keskusteluun. Tervetuloa mukaan hajusteetta!


04/2011: Yhdistyksemme kesäjuhla on 21.8.2011 klo 14.00 alkaen Hollolassa osoitteessa Viljatie 25. Juhla pyritään viettämään ulkona, joten suosittelemme säänmukaista ja lämmintä pukeutumista. Tilaisuuteen tulee ilmoittautua 12.8.2011 mennessä yhdistyksen sähköpostiin hakeinfo@gmail.com. Ilmoittautumisen yhteydessä olisi hyvä mainita mahdolliset ruoka-ainerajoitukset, sillä yhdistys tarjoaa juhlassa pientä purtavaa. Juhlaan voi ottaa hajusteettoman perheensä tai ystävänsä mukaan.


02/2011: Yhdistyksemme kevätkokous pidetään torstaina 31.3 klo 16.30 Helsingissä Infokeskus Koronan kahvilassa osoitteessa Viikinkaari 11, (sininen pyöreä lasitalo). Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat, jonka jälkeennoin klo 17.00 prof. Mirja Salkinoja-Salonen puhuu haitallisten kemikaalien vaikutuksesta elimistöön.


08/2010: Yhdistyksemme syyskokous pidetään lauantaina 13.11.2010 klo 14.00 – 17.00 Espoossa Tapiolassa EYJ:n kokoustilassa kokoushuone Erkkerissä osoitteessa Kauppamiehentie 6, 2 krs. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat ja valitaan uusi johtokunta. Kokouksen jälkeen Leila esittää itämaisen tanssin, jonka jälkeen on mahdollisuus vapaaseen keskusteluun. Kaikki ovat sydämellisesti tervetulleita mukaan ilman hajusteita!


02/2010: Yhdistyksemme kevätkokous pidetään lauantaina 10.4.2010 klo 14.00 – 17.00 Espoossa Tapiolassa EYJ:n kokoustilassa kokoushuone Erkkerissä osoitteessa Kauppamiehentie 6, 2 krs., (Samassa talossa on keilahalli ja apteekki). Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat, joiden jälkeen Leila esittää itämaisen tanssin. Lopuksi on vapaata keskustelua. Kaikki ovat sydämellisesti tervetulleita mukaan ilman hajusteita.


04/2009: Yhdistyksemme kevätkokous pidetään lauantaina 18.4.2009 klo 14.00 – 17.00 Espoossa osoitteessa Kauppamiehentie 6, 2 krs., (Tapiola, samassa talossa on keilahalli ja apteekki). Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat. Kokouksen jälkeen Leila esittää itämaisen tanssin. Tanssin jälkeen NLP-kouluttaja Leena-Maija Hurme alustaa aiheesta ”Miten hajusteyliherkkä voi säilyttää luottamuksensa tulevaisuuteen ja saada voimavaroja.” Kaikki ovat hajusteettomina tervetulleita mukaan.


10/2008: Yhdistyksemme syyskokous pidetään sunnuntaina 26.10.2008 klo 15.00 Lounasravintolassa Hyvä Maku, osoitteessa Saimaankatu 11 Lahti. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat eli mm. valitaan uusi johtokunta. Kokouksen jälkeen hoitaja Leila Kuutti-Pelkonen ohjaa tuolitansseja. Tanssit sopivat kaikenikäisille ja -kuntoisille eikä niissä tarvita paria.


08/2008: Muistattehan ilmoittautua yhdistyksemme kesäjuhlaan 16.8.2008 mennessä yhdistyksen sähköpostiin. Kesäjuhla on lauantaina 23.8.2008 klo 14.00 – 18.00 Sipoossa.


06/2008: Yhdistyksemme kesäjuhla on lauantaina 23.8.2008 klo 14.00 – 18.00 Sipoossa. Ohjelmassa on mm. mukavaa yhdessäoloa, tanssia, musiikkia ja pientä purtavaa. Lisätietoa ja ajo-ohjeita voi kysellä yhdistyksen sähköpostista. Sitovat ilmoittautumiset juhlaan tulee lähettää 15.8 mennessä sähköpostilla hajusteyliherkkyys.com.


10/2007: Yhdistyksemme kevätkokous pidetään lauantaina 26.4.2008 alkaen klo 14.00 Kahvilassa Valkoinen Omena Lahden keskustassa osoitteessa Hämeenkatu 10. Kevätkokouksen jälkeen juhlimme pitkäaikaisen varapuheenjohtajamme syntymäpäiviä. Yhdistys tarjoaa juhlan kunniaksi jäsenille kotiruokaa ja kakkukahvit. Tarjoilujen takia jäseniä pyydetään ilmoittautumaan juhlaan sunnuntaihin 20.4.2008 mennessä sähköpostiin info[a]hajusteyliherkkyys.com. Ilmoittautumisen yhteydessä on hyvä mainita mahdolliset ruoka-aineallergiat.


10/2007: Yhdistyksen syyskokous on 3.11.2007 klo 14.00 osoitteessa Hyvä Maku, Saimaankatu 11, Lahti.


04/2007: Sääntömääräinen kevätkokous 29.4.2007 klo 14.00 Hyvä Maku lounasravintola, Saimaankatu 11, Lahti


10/2006: Yhdistyksemme syyskokous pidetään lauantaina 18.11.2006 klo 14.00 Helsingin keskustassa osoitteessa Vilhonkatu 4 B 13. Yhdistyksemme adressi sosiaaliturvan saamiseksi hajusteyliherkille luovutetaan 28.4.2009 peruspalveluministerille, joten muistakaa käydä allekirjoittamassa se osoitteessa: http://www.adressit.sosiaaliturvahajusteyliherkille. Kaikki joukolla allekirjoittamaan! Syyskokouksen jälkeen hammashoitaja Leila Kuutti-Pelkonen alustaa aiheesta: Herkän suun- ja hampaiden hoito. Alustuksen jälkeen on mahdollisuus esittää kysymyksiä ja tutustua herkän suun hoitotuotteisiin.


10/2006: Yhdistys on kirjoittanut vetoomuksen sosiaaliturvan saamiseksi hajuste- ja kemikaaliyliherkille. Vetoomuksessa vedotaan myös turhien kemikaalien käytön lopettamisen puolesta. Yhdistys luovuttaa vetoomuksen peruspalvelu-, sosiaali-ja terveys- sekä työministerille ensi vuonna. Vetoomuksen voi allekirjoittaa osoitteessa http://www.adressit.com/sosiaaliturvahajusteyliherkille.