Puheenjohtajan palsta – Kesä 2023

Yhdistyksen puheenjohtaja Mari Vesala

Mari Vesala, puheenjohtaja

Mahdollisimman oireetonta hyvää päivää kaikille ja hei 🙂
Vuosi on ollut jälleen kriisien vuosi läpi Euroopan. Koronan jälkiaaltojen päälle maailmaan vyöryi absurdi sota ja sitä kautta energiakriisi. Energian hinnannousu ja kaiken kallistuminen on varmasti vaikuttanut jokaisen teidänkin elämäänne.

Talojen lämmityksestä säästäminen ja kesä asuntojen kylmänä pitäminen viime talven vaikuttaa myös kotimaamme rakennusten kuntoon. Syvästi toivon, että monelle ei suurempaa vahinkoa ole tästä syntynyt. Sisäilmakodittomien mahdollista löytää kotia se voi taas vähentää.

Sota ja korona sitä ennen ovat vaikuttaneet myös monen materiaalin heikentymiseen ja ainesosia muuttamiseen halvemmaksi ja monesti myös kierrätetyksi. Tämä taas meille kaikista herkistyneille aiheuttaa arjessa uusia haasteita. Petivaatteista, lenkkareihin, tiivistinrenkaista muovipusseihin jne. Kohta on mahdotonta löytää muovia, joka ei ole kierrätettyä materiaalia. Greenpeaceace:lta on tullut pitkä jukaisu kierrättettyjen muovien myrkyllisyydestä: https://www.greenpeace.org/usa/wpcontent/
uploads/2023/05/GreenpeaceUSA_ForeverToxic_ENG.pdf?fbclid=IwAR0DVp8AEu7qnv
D72Em2Yjt0AlFXJbhDaxJGXtTYDtqJDRmOTS7F7n4ZE2c

Pelottava luonnon myrkyttäminen on tapahtunut nyt meidän Euroopassamme viimeisen vuoden aikana. Ukrainan sodan myötä Keski-Euroopassa taivaalle on tupruttanut lukuisten ja lukuisten rakennusten, tuotantotilojen, tehtaiden, jätteenkäsittelylaitosten jne. polttosavut kaupunkien tuhoamisen myötä. Savut laskeutuvat sateen mukana maaperään ja vesiin. Jotkut ovat reagoineet savuihin jopa täällä Suomessa.

Keski-Euroopasta tuodaan paljon ruokaa Suomeen muun muassa Puolasta ja Hollannista, sekä myös Ukrainassa tällä hetkelläkin viljellään auringonkukkaa, vehnää, sinapinsiemeniä jne. Voitte vaan kuvitella kuinka paljon uusia myrkkyjä myös ruokamme voi nyt sisältää. Monella meistä rahatilanne ei ole häävi – etenkään meillä vakavammin sairaala sairaudella sairaudella. Mutta silti kehotan valitsemaan kaupassa mahdollisimman paljon kotimaisia tuotteita ostoskoriin. Kotimainen ei luomuruoka on ollut yhtä puhdasta, kuin keskieurooppalainen luomu jo ennen tätä sotaa.

Tänä vuonna Kela lopetti korvaamasta sisäilmasairaiden kuntoutusta HUS:in toiminnallisen häiriöiden klinikalla. Kuntoutuksen seurannan yhteenvedossa ei merkittävää kuntoutumista tapahtunut. Apua ennen kaikkea olivat kokeneet saavansa jo muutenkin hyvässä kunnossa olevat. Tämä oli jonkinasteinen pikkiriikkinen henkinen voitto. Täten itse suosittelen korostamaan sekä lääkärien, että Kelan kanssa asioidessa, että Kela ei enää korvaa kyseisen klinikan hoitoa, joten meitä ei oikein enää voi pitää ns.toiminnallisen häiriön oireilun piirissä. Sallii kysyä, että mitähän me nyt sitten olemme? Meidän ympäristöherkkien ja -sairaiden jälkeen toiminnallisen höykytyksen kohteeksi ovatkin ikävä kyllä joutuneet Long covidia sairastavat. Hämmentäviä ovat välillä nuo terveydenhuollon rahahanat.

Positiivista on tapahtunut myös oikeustaistelujen saralla, kun Helsingin Kätilöopiston ja Oulun Poliisilaitoksen sairastuneet saivat oikeuden päätöksellä korvauksia sairastumisestaan sisäilmasta. Korvaukset ovat naurettavan pieniä ja monia asioita jätettiin vielä huomioimatta, mutta tämä on hyvä alku. Joka olisi pitänyt tapahtua jo vuosia sitten.

Henkilökohtaisesti olen nyt saanut asustella aivan liian kallista asuntoa, jota siedän ja jossa minulla ei ole seinänaapureita. Liian suuren rahallisen tarpeen takia (kallis asunto) Kela on evännyt minulta kaiken tuen. Täten arjessa haasteita edelleen riittää. Ja oireita. Mutta tämä asunto on siedettävintä mitä vuosiin on löytynyt ja viihdyn tässä hyvin. Kun vaan saisin edes joksikin vuosiksi kiinnittyä nyt yhteen paikkaan ja saada tasoittaa vihdoinkin koko järjestelmääni. Toukokuussa minulle tuli tätä katastrofia täyteen seitsemäs vuosi. Olen todella kiitollinen, että olen sen verran toipunut, että ”tämä kaikki kukat kukkii yhtäaikaa puissa ja pensaissa”-tilanne ei aiheuttanut minulle enää tänä vuonna oireita ja saatoin jopa haistaa omenapuun kukkien vienon tuoksun. Pitäkäämme toivoa toipumisesta yllä.

Toivon teille kaikille ihanaa ja toivorikasta vuotta.
Ja Käärijän sanoin: Pitäkää itsestänne ja toisistanne huolta.
Yhdessä olemme enemmän.