Mediassa ja Lehdistössä

YLE 5.7.2022: Lääketieteen tohtori Saija Hyvösen tutkimus todisti Oulun poliisitalon ja Kätilöopiston joukkosairastumisien johtuvan sisäilmasta.


Lääkäri Tamara Tuuminen Dosentin haastateltavana
Lääketieteen ja mikrobiologian dosentti Tamara Tuuminen Dosentin haastateltavana Alfa-TV:ssä sisäilmasta ja sen aiheuttamista oireista ja sairauksista.


Eduskunnassa perustettiin kansanedustajien sisäilmaryhmä (4.5.2017)
Sisäilmaryhmän puheenjohtajaksi valittiin Satu Hassi (VIHR), varapuheenjohtajaksi Eeva-Johanna Eloranta (SD) ja johtokunnan muiksi jäseniksi Anders Adlercreutz (RKP), Susanna Huovinen (SD), Silvia Modig (Vas), Veera Ruoho (PS), Saara-Sofia Siren (KOK), Sari Tanus (KD) ja Antero Vartia (VIHR). Johtokuntaa pyritään täydentämään siten, että kaikki eduskuntaryhmät ovat edustettuina.

Katso myös: Eduskunnassa perustettiin sisäilmatyöryhmä. Eloranta: Tarvitsemme oman tautiluokituksen homesairaille, Demokraatti 4.5.2017


Homesairaat heitteillä – professori: Sosiaaliturvan ulkopuolelle jääviä potilaita valtava määrä, Iltalehti 10.3.2017
Home- ja kosteusvauriosairaudet ovat kasvava ongelma Suomessa. – Työkyvyttömiä on yhä enemmän tällä oirekuvalla, mutta yleensä he joutuvat eläkkeelle diagnoosilla depressio, sanoo professori Ville Valtonen.


Perusterveestä Kaisa Tolosesta, 52, tuli sairas työtön kuudessa vuodessa: ”Tulevaisuuteni jäi Mikkolan kouluun”. HS 22.2.2017
”Tolosen sairaskertomus ei ole mitenkään ainutlaatuinen. Jopa Mikkolan koulun opettajakunnassa on hyvin samanlaisia kohtaloita, mutta vain yksi opettaja on kertonut tilanteestaan julkisuudessa omalla nimellään. HS:n anonyymisti haastattelemien opettajien puheessa toistuu huoli siitä, mitä omalle työsuhteelle voi tapahtua.”


Mullistava tutkimustulos helsinkiläiskouluissa: homevaurioiden ja myrkkyjen yhteys opettajien oireiluun todistettiin, HS 21.2.2017
”Helsingin yliopiston laajassa tutkimuksessa on ensimmäistä kertaa pystytty osoittamaan opettajan oireiden ja luokkahuoneen sisäilman myrkyllisyyden eli toksisuuden välinen yhteys … Opettajat ovat kertoneet, miten opetustilanteessa heidät valtaa valtava väsymys. Se ikään kuin humahtaa päälle. Oirekuvaus vastaa sitä, että punasolut eivät hetkellisesti kuljeta happea – Salkinoja-Salonen sanoo.”


Skanska kehottaa välttämään muovimattojen käyttöä – laaja tutkimus etsii nyt syitä sisäilmaongelmiin, Iltalehti 17.2.2017
”Rakennusteollisuus on käynnistänyt vuoden 2017 alusta tutkimushankkeen, sillä lattiapinnoitteiden aiheuttamista sisäilmaongelmista ei ole päästy eroon.”


Ottakaa huomioon meidät hajusteallergiset, HS 2.2.2017
– On ihmisiä, joiden elämää hajut ja tuoksut rajoittavat voimakkaasti, kirjoittaa lääkäri Kirsi Waahtera Helsingin Sanomien mielipiteessä.


Haastemies sairastui – vakuutuslääkäri Kirsi Karvala eväsi ammattitaudin
Seura-lehti nro 48, 1.12.2016
”Pahimmillaan konttorin seinät olivat pullistelleet, kun rakenteiden sisällä oli vesipusseja. Arkistoon oli pitänyt mennä kumisaappaat jalassa.”
… ”Työlääketieteen professori Tuula Putus on edelleen sitä mieltä, että Erkki Tuomen työkyvyttömyys aiheutui ammattitaudista. Putus kritisoi vahvasti tapaa, jolla homesairaita käsitellään Suomessa.”
… ”Erkki Tuomen tarina noudattaa tuttua kaavaa. Potilaiden – ja monen muun – oikeustajua koettelee, että vakuutuslääkäri voi hylätä selvät oireet ja asiantuntijalausunnot potilasta näkemättä. Kaiken kukkuraksi vakuutuslääkäri toimii erilaisilla eettisillä pelisäännöillä kuin muut terveydenhuollon ammattilaiset.”
… ”Verotietojen mukaan lisätyö vakuutuslääkärinä on kannattavaa. Viime vuonna Karvalan ansiotulot olivat 124 000 euroa – saman verran kuin Työterveyslaitoksen (TTL) pääjohtaja Antti Koivulalla.”


Satakunnan kansa 17.10.2016: Anu ei voi mennä ulos – koti on paratiisi ja vankila samaan aikaan
”Anu Marttilan, 35, on vaikea poistua talostaan, koska hän saa ulkoilmasta pahoja oireita. Syksy on pahaa aikaa, koska luonto on täynnä mätäneviä organismeja ja homekasvustoja. Marttila altistui kosteus- ja homevauriolle vuokra-asunnossa reilu kymmenen vuotta sitten. Siitä alkoi yhä paheneva sairastelukierre ja vuosikausia kestänyt uuden asunnon etsintä.”


HS mielipide 3.10.2016: Hus on ollut edelläkävijä hometalosairauden tunnistajana
Anestesiologian erikoislääkäri Sari Sahanne: ”Käypä hoito -suositus ohjaa seuraavat vuodet lääkärikunnan toimintaa sisäilmasairastuneiden ja oireilevien potilaiden hoidossa. Hometalosairauden kieltäminen näinkin tärkeässä suosituksessa on siten suorastaan pöyristyttävää ja ennenkuulumatonta.”


Studio55: Marin elämä romahti home- ja kemikaalisairauksien takia – outoja oireita väitettiin kuvitelluiksi (6.9.2016)
”Toimittajana ja muusikkona tunnetulla Mari Vesalalla diagnosoitiin homesairaus ja monikemikaaliyliherkkyys viime helmikuussa parin vuosikymmenen sairastelun jälkeen. Hän on menettänyt kotinsa, sosiaalisen elämänsä ja työkykynsä. Nyt hän toivoo elämältä perusasioita: että ensi talvena ei tarvitsisi asua teltassa ja että joku päivä pystyisi vapaasti halaamaan rakkaitaan.”Skydda blogi: Työntekijä joutui jättämään työnsä ja kotinsa työperäisen kemiallisen altistuksen takia
”Nykyaikainen kemikaalien kyllästämä ympäristö altistaa vuosittain jopa miljoonaa suomalaista, joten emme tulevaisuudessakaan välty ongelmilta, joita eri haitallisiin aineisiin liittyy. Suomen hajuste- ja kemikaaliyliherkkien yhdistyksen mukaan kemikaaliyliherkkyyden vuoksi noin 20 000 ihmistä on pysyvästi työkyvyttömänä ja liki 200 000 suomalaisella herkistyminen vaikeuttaa arjesta selviytymistä.”


Norjan terveysministeriö suosittaa käyttämään diagnoosikoodia T78.4
Norjan terveysministeriö suosittaa syksystä 2015 lähtien lääkäreitä käyttämään kemikaaliyliherkille diagnoosikoodia T78.4, joka on käytössä myös Saksassa, Itävallassa, Luxenburgissa ja Espanjanssa.
Lähde: Norjan yhdistyksen lehdistötiedote: Pressemelding Forbund for Kjemisk Miljųintoleranse (FKMI)


Mycotoxicosis
Suomalaiset home- ja kosteusvaurioista sairastuneet haastateltavina Haidi Motolan ohjelmassa Mycotoxicosis.


Sisäilmaongelmien vähättely yhä yleistä rakennusalalla, Savon Sanomat 30.8.2015
Työterveyshuollon ja ympäristölääketieteen professori Tuula Putus Turun yliopistosta sanoo, että rakennusalalta löytyy edelleen voimakasta vähättelyä sisäilmaongelmia kohtaan.


Homesairaudet ovat kansallinen katastrofi, YLE 10.8.2015
Home- ja kosteusvauriot koskettavat jopa satojentuhansien suomalaisten arkea. Professori, ylilääkäri Ville Valtonen pitää ongelmaa katastrofaalisena. Pahin pelko on se, mitä homekouluissa oppinsa saaneille lapsille tapahtuu.


Huono sisailma sairastuttaa salakavalasti; 10 kysymystä oireista – ET-lehti 3.8.2015
”Väsyttää, yskittää, päätä ja niveliä särkee. Huono sisäilma aiheuttaa epämääräisiä oireita. Jos niitä ei tulkita oikein, sairauskierre syvenee.”


Tuoksut kiusaavat busseissa ja pukuhuoneissa, YLE 27.7.2015
Allergia- ja astmaliitosta kerrotaan, että he saavat yhteydenottoja erityisesti siitä, että julkisissa liikennevälineissä ja erilaisten kuntosalien pukuhuoneissa käytetään liian voimakkaita hajusteita.


Tukes: Allergialla ei ole palautusoikeutta
Turvallisuus ja kemikaalivirasto (Tukes) kannustaa nuoria miettimään tarkasti, mitä kemikaaleja itsensä koristamiseen käyttää. Jos olet kerran herkistynyt tietylle aineelle, kuten esimerkiksi hajusteelle tai hiusvärin ainesosalle, allergia sitä kohtaan säilyy koko loppuelämän.
Katso myös Tukesin ihoallergiaesite


Iltalehti 1.12.2014: Suomalaisella karmiva sairaus (video)
Jyrki Jylhä kärsii työssään saamansa kemikaalimyrkytyksen aiheuttamista oireista mutta sairautta ei virallisesti haluta myöntää. Haastateltavana myös lääkäri Olli Polo, sekä pj. Kari Hännikäinen HaKe ry:stä.


Hormoonitoimintaa häiritsevien kemikaalien terveyshaitat aiheuttavat miljardien kustannukset
Uuden tutkimuksen mukaan hormonihäirikkökemikaalien aiheuttamat terveyshaitat (mm. diabetes, syöpä, lihavuus, käytöshäiriö- ja lisääntymisterveysongelmat) maksavat 31 miljardia euroa EU:n alueella ja miljoonia Suomessa vuosittain.
https://news.yahoo.com/disease-causing-chemicals-everyday-products-cost-eu-billions-193108558.html
http://www.env-health.org/resources/press-releases/article/eur31-billion-per-year-in-eu


Kansanedustajille huomautus: Liikaa hajuvettä!  Iltalehti 7.5.2013
Eduskunnan työterveysasema lähetti sähköpostin kaikille kansanedustajille ja eduskunnan virkamiehille, jossa kerrottiin saadun aika ajoin asiakatietoa hajusteiden liiallisen käytön aiheuttamista oireista. Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio totesi, että kansanedustajat ja virkamiehet varmasti nyt myös uskovat muistutusta.


WHO: Tutuista tavaroista löytyi yhteys vakaviin sairauksiin,  Ilta-Sanomat 20.2.2013
YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön mielestä monista leluista, lattiamateriaaleista ja jopa luottokorteista löytyvät kemikaalit pitäisi kieltää.
Katso myös WHO:n sivuilta: Effects of human exposure to hormone-disrupting chemicals examined in landmark UN report


Vaarallisia homeenestoaineita vedetään pois markkinoilta, Yle 14.1.2013
”Riskikemikaaleja on käytetty asuntojen, koulujen ja päiväkotien desinfiointiin. Tukes myöntää, että Suomessa ihmisiä on saattanut sairastua homedesinfiointien seurauksena. Ulkomailla aineita hengittäneitä ihmisiä on jopa kuollut”

Katso myös:
 • Turvallisuus ja kemikaalivirasto: hengenvaara ei poissuljettu
 • Siivous- ja saneerausyritysten tiedoissa puutteita
 • Professori: homesaneeraus voi lisätä asunnon myrkkyjä
 • Siivousmyrkyt uhkaavat terveyttä, Seura-lehden verkkosivu 15.1.2013


Tuoksuyliherkkä pärjää välineiden avulla, Allergia ja Astma 4/2012
HAKE ry:n puheenjohtaja Kari Hännikäinen haastateltavana Astma ja Allergia -lehdessä.


Aikamme kanarialintuja – kemikaalikuormaa tulee vähentää
Päivi Sirenin kolumni Allergia ja Astma -lehdessä,jossa todetaan, että psyykelääkkeet eivät auta kemikaaliyliherkkyyteen, sillä kyseessä on fyysinen sairaus, johon liittyy mm. poikkeavaa myrkynpoistojärjestelmän entsyymien toimintaa. Onneksi useimmat lääkärit ovat valistuneita ja tietävät tämän. Kemikaalikuormaamme on vähennettävä, sillä osalle se aiheuttaa sairastumisen eikä se ole eduksi kenellekään.


Hengenvaarallista jätettä
”Myrkyt tuhosivat tamperelaisen kaatopaikkatyöntekijän terveyden. Todisteet katoavat, vastuu kielletään eikä valvontaa ole”. Seura-lehti 50/2011. Teksti Mikael Vehkaoja, kuvat Rami Marjamäki.

Katso myös:
 • Myrkyllinen jauhe sairastutti miehen kaatopaikalla, HS
 • Yhden miehen sota, Tamperelainen 2.10.2012