Monikemikaaliyliherkkyys

https://www.booky.fi

Kirjailijat: Tamara Tuuminen; Erkki Antila
Sivumäärä: 60
Julkaisuvuosi: 2019
ISBN-13: 9789529419593, ISBN-10: 9529419597

Kirjan ovat kirjoittaneet kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri Tamara Tuuminen ja lääkäri, filosofian tohtori Erkki Antila. Kirjassa käydään läpi monikemikaaliyliherkkyyden eli MCS-taudin taustalla usein oleva epänormaali kemikaalien poistokyky, voimakas radikaalien toiminta kehossa, vajavainen puolustusjärjestelmä ja neurogeeninen tulehdus. Oireiden laajenemista edistää aivo-veriesteen vaurio tai läpäisevyyden lisääntyminen sekä aivojen kapsulotalamisen alueen verivirtauksen väheneminen. MCS-taudin biomarkkereina voidaan käyttää monia tulehduksen välittäjäaineita. Kirjassa on mainittu myös yleisesti käytössä olevia kokeita, joita voidaan käyttää kliinisen diagnoosin tukena.

MCS-tauti voi puhjeta altistumisesta kemikaaleille tai kosteus- ja homevaurioille. Viime mainitussa lähtökohtana on infektioherkkyys ja toistuvien ja kroonisten infektioiden aiheuttama tulehdus. Ilmiöiden päällekkäisyys lisää elimistön hälytysjärjestelmien, mm. lukuisten reseptoreiden, yliaktivaatiota ja autonomisen hermoston vasteita.

Kirjassa käsitellään myös mahdollisuuksia auttaa potilasta. Se on kohdennettu terveydenhoitoalan ammattilaisille, kuten lääkäreille ja hoitajille, tutkijoille sekä tietoa kaipaaville viranomaisille ja sairastuneille.

Kirja on saatavilla myös pdf-tiedostona. Kirjan ja tiedoston tuotto käytetään Suomen Hajuste- ja Kemikaaliyliherkät ry:n hyväksi